Vize için gerekli evraklar nelerdir?

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan pasaport sahibi kişiler vize uygulamasının yürürlükte olduğu ülkelere seyahat etmek için vize danışmanlık dosyası hazırlayarak, gideceği ülkenin konsolosluğu üzerinden vize danışmanlıksu yapmak zorundadır. Bu vize danışmanlık dosyasının içeriği seyahat edilecek ülkeye göre, kişinin seyahati ne amaçla yaptığına göre, kişinin mesleki durumuna göre ve konaklama süresine göre değişiklik göstermektedir. Ancak genel olarak ülke dışına farklı bir ülkeye seyahat etmek isteyen ve vizeye tabi olan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hazırlaması gereken vize belgeleri vardır. Mutlaka hazırlanması gereken vize evraklarını şu şekilde listeleyebiliriz;
- Pasaport
Yapılacak seyahatin bitiş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunan, 2 sayfası boş olan pasaport. Bazı ülkeler vize danışmanlık aşamasında eğer varsa eski pasaportları da danışmanlık evrakları içerisinde görmek isteyebilirler. Bu nedenle eski pasaportların fotokopileri de danışmanlık evraklarına mutlaka eklenmelidir.
- Vize danışmanlık formu
Seyahat edilecek ülkeye ait vize danışmanlıksu formu. Bu vize danışmanlık formu seyahat edilecek ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Bazı konsolosluklar bu formların kendi ülkelerinin dilinde doldurulmasını isteyebilirler, bazı ülkeler bu formun elle doldurulmasını isterken bazı ülkeler ise online olarak vize danışmanlık formu doldurmanızı isteyebilirler.
- Vize talep dilekçesi
Vize danışmanlıksu için gerekli evraklar arasında önemli bir yere sahip olan vize talep dilekçesi, danışmanlık sahibinin kendi tarafından el ile yazılmalıdır. Seyahat edilecek ülkenin konsolosluğuna veya büyükelçiliğine hitaben hazırlanması gereken vize talep dilekçesi seyahatin amacını, süresini, gidilecek şehirleri ve gidiş – dönüş tarihlerini içermek zorundadır. Bazı ülkeler vize talep dilekçesi ibraz etmeyen kişilerin vize taleplerini kesinlikle reddetmektedir. Vize talep dilekçesinde tamamen seyahate ve size yönelik bilgiler yer almalı ve göçmen olarak ülkede kalmayacağınızın garantisi verilmelidir.
- Biyometrik fotoğraf
Vize için en önemli evraklar listesinde bir diğer unsur da biyometrik fotoğraftır. Vize danışmanlıksunda kullanılacak olan biyometrik fotoğraf mutlaka beyaz arka fona sahip olmalı ve 35 * 45 mm boyutlarında olmalıdır. Bazı ülkelerin istediği fotoğraf boyutları farklılık gösterebilmektedir, ancak genel anlamıyla her ülke 35 x 45 mm boyutlarında istemektedir. 2 adet istenen biyometrik fotoğraf, en fazla 3 ay içerisinde çekilmiş, güncel bir fotoğraf olmalıdır.
- Rezervasyonlar ve ulaşım biletleri
Seyahat edilecek ülkede konaklama yapılacak yer bilgisini gösteren rezervasyon belgeleri, ödeme makbuzları mutlaka vize danışmanlık belgeleri arasında yer almalıdır. Ülkeye ne şekilde yolculuk yapılacaksa uçak, otobüs, gemi gibi ulaşım araçlarının biletleri de vize danışmanlık dosyasında yer almalıdır. Ulaşım bilgileri mutlaka seyahatin gidiş ve dönüş tarihlerini içermelidir.
- Seyahat sağlık sigortası
Seyahat sağlık sigortası, seyahatinizin tüm günlerini kapsayacak şekilde yaptırılmalıdır. Eğer bir Avrupa ülkesine seyahat ediliyorsa bu seyahat sigortası poliçesinin Avrupa Birliği ülkelerinde geçerli olması gerekmektedir. Ülkeler seyahat sağlık sigortalarının acil durumlar için 30 bin Euro veya 50 bin USD teminatlı olmasını istemektedirler. Bu sigorta seyahat ettiğiniz ülkede acil bir sağlık sorunuyla karşılaşmanız durumunda tıbbi masrafları karşılamak amaçlı olarak istenmektedir. Seyahat sağlık sigortası ve poliçe kapsamı hakkında daha detaylı bilgiler için bize ulaşabilirsiniz.
- Meslek durumunu belirten evraklar
Vize danışmanlıksu yapan kişinin mesleki durumunu gösteren evraklar vize danışmanlıksu açısından oldukça önem arz etmektedir. Kişinin sahip olduğu meslek durumu gösteren işyerinden alınan belge, aylık gelir durumu, banka hesap dökümleri ve sigorta hizmet dökümü bu belgeler arasında yer almaktadır.
- Ev, arsa tapuları ve araç ruhsatları
Vize danışmanlıksu yapan kişinin eğer varsa ev, arsa tapuları ve araç ruhsatlarını danışmanlık dosyasına eklemesi gerekir. Bu evraklar kişinin tekrar Türkiye’ye, kendi ülkesine döneceğinin garantisi olarak görülmektedir. Bu dosyaların vize danışmanlık dosyasına eklenmesi vize danışmanlıksunu olumlu yönde etkilemektedir.
- Banka hesap dökümü
Neredeyse tüm ülkelerin konsoloslukları seyahat edecek kişinin giderlerini karşılayacak olan kişinin banka hesap dökümünü istemektedir. Banka hesaplarında yeterli miktarda bakiye bulunmayan kişilerin vize danışmanlıkları genel itibariyle reddedilmektedir. Örneğin; Schengen ülkeleri banka hesabında minimum 1000 Euro teminat bakiyesi istemektedir.
- Tam Vukuatlı Nüfus kayıt örneği
Üzerinde vize danışmanlıksunda bulunan kişinin ve diğer aile bireylerinin tüm bilgilerinin yer aldığı bir belgedir. Bu evrak ilçe nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet sisteminden barkotlu olarak temin edilebilmektedir. İçeriğinde danışmanlık sahibinin ve tüm aile bireylerinin bilgileri yer almalıdır. Bu belgenin amacı resmi olarak aile bireylerini kanıtlamaktır.
- İkametgâh belgesi
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşadığınız, ikamet ettiğiniz yeri gösteren belgedir. Danışmanlık dosyası içerisinde mutlaka bulunmalıdır. Bu belgeye de nüfus müdürlüklerinden veya e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Kimlik fotokopisi
Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının veya nüfus cüzdanının fotokopisi de vize danışmanlıksu yapan herkesin dosyasına eklemesi gereken belgeler arasında yer alır.
Vize danışmanlıksu için gerekli evraklar, belgeler genel itibariyle bu şekildedir. Bu evraklar ülkelere göre, vize türlerine göre ve vize süresine göre farklılık arz edebilir. Örneğin, konsolosluklar öğrenci vizesi almak isteyen kişilerden; eğitim kurumundan gelen davet mektubu, şu an bulunulan kurumdan öğrenci belgesi gibi belgeler de talep etmektedirler. Yani vize danışmanlıksu için gerekli belgeler kişinin seyahat amacına göre değişiklikler gösterir ancak yukarıdaki belgeleri temelde herkesin hazırlaması gerekmektedir.