Suudi Arabistan Ticari Vize
Suudi Arabistan Ticari Vize
Suudi Arabistan turistik vize işlemleri diğer ülkelerdeki vize uygulamalarından daha farklı bir uygulamadır. Suudi Arabistan turistik vizesi kendi içinde kategorize olmuş durumdadır. Farklı vize uygulamaları bulunmaktadır bunlar;
- 30 günle sınırlı maksimum 58 gün içeren vizelerdir. Aynı zamanda bu vize uygulaması tek girişli bir vize uygulamasıdır. Bunun içinde gittiğiniz günden döneceğiniz güne kadar maksimum 30 gün konaklama yapabilirsiniz. Vizenin uzatılması söz konusu değildir.
- Çift girişli vize türü yine 30 gün ancak, çok girişli bir vize uygulamasıdır. Bu vizede maksimum 58 gün geçerlidir. Vize’nin suresi hiçbir koşulda uzatılamaz ve bu vize ile de maksimum 30 gün konaklama yapabilirsiniz.
- Maksimum 90 gün ile sınırlandırılmış tek girişli Suudi Arabistan vizesinde yalnızca bir kere seyahat edilebilir ve bu süre maksimum 90 gündür. Aynı zamanda bu vize uygulaması turistik vize, arkadaş ziyareti vizesi ve ticari amaçla kullanılan vizedir.
90 günle sınırlandırılmış ancak çok girişli Suudi Arabistan vizesinde bir yıl içinde kaç kez giriş çıkış yapabileceğinizi sağlayan vizelerden biridir. Bu vizenin geçerlilik süresi, vizeyi aldığınız tarihten itibaren 58 gündür. Bununla birçok kez giriş yapabilirsiniz ve ilk giriş yaptığınız tarihten sonra 90 gün boyunca da ülkede kalabilirsiniz.
Suudi Arabistan Vizesi Danışmanlık Formu
Bütün vize işlemlerinde olduğu gibi Suudi Arabistan vizesi almak için öncelikle bir danışmanlık formu doldurmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra kimlik fotokopisi önlü arkalı ve bunun taranarak fotokopi çekilmesi gerekmektedir. Pasaport yine diğer vize işlemlerinde olduğu gibi geçerlilik süresi vize tarihinden sonra en az 6 ay süresi bulunmak zorundadır. Vize almak için bir talep dilekçesi yazmanız gerekmektedir. Bu talep dilekçesini de İngilizce olarak yazmak zorundasınız ve ıslak imzalı bir dilekçe olması gerekmektedir. Suudi Arabistan’da kaldığınız süre içinde ulaşım ve nerede konaklayacağınızı belgelemek durumundasınız. Bu nedenle uçak rezervasyon belgesi ve konaklayacağınız yere ait rezervasyon bilgilerinin yer aldığı bir rezervasyon belgesini evrak dosyasına koymak zorundasınız. Nüfus müdürlüklerinden alınacak tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, bu kayıt örneğinde aile bireylerinin ve ayrıntılarının yazılmış olması gerekmektedir. Bir de Suudi Arabistan’da kalacağınız süre içinde mali kaynakların karşılanacağını gösterir banka hareketini gösteren banka cüzdanı fotokopisi olmak zorundadır.
Suudi Arabistan Ticari Vize İşlemleri Nasıl Yapılır?
Suudi Arabistan ticari vizelerin de uygulama çok farklı yapılmamaktadır. Yine diğer vize işlemlerinde olduğu gibi 30 günlük tek ve çok girişli vize, aynı şekilde 90 günlük tek ve Çok girişli vize uygulaması yapılmaktadır. Ancak ticari vizelerde Suudi Arabistan’a bir davetiye mektubu ile gidilecekse bu davetiyenin bir kurum tarafından hazırlanmış olması gerekmektedir. Davetiye de bütün ayrıntıların yazılmış olması gidecek olan kişinin bütün kişisel bilgileri eksiksiz ve tam olarak bildirilmek zorundadır. Aynı zamanda ticari olarak gittiği şirketteki pozisyonu,vatandaşlık bilgileri konusundaki ayrıntılar ve seyahatinin nasıl olacağı konusunda ayrıntılı bilgi içermesi gerekmektedir. Bu davetiye mektubu ıslak imzalı kaşeli ve orijinal başlıklı kâğıda yazılı olması gerekmektedir. Şayet gidecek olan kişi bir ticari organizasyon ile gidecekse hangi etkinliğe katılacağı ve o etkinliğe giriş bileti gibi ayrıntılarında vize evrakları içinde bulunması gerekmektedir. Ticari vizelerde vize süresi değişmemektedir. 30’ar ve 90 günlük vizelerle danışmanlık yapılmaktadır. Ticari vize danışmanlıkları Suudi Arabistan konsolosluklarından ve farklı şehirlerde vize danışmanlık merkezlerinden yapılmaktadır.
Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Pasaport ve kimlik bilgilerinin olduğu Nüfus Müdürlüğünden alınmış nüfus kayıt örneği,nerede ikamet ettiğini bildiren bir İkametgâh belgesi ve aynı zamanda kimlik fotokopisinin ön ve arka yüzünün taranmış renkli fotokopisi gerekmektedir. Bunun yanında son 6 ayı içine alan banka hareketlerini gösteren ve bankadan alınan hesap hareketlerinin banka tarafından imzalı ve kaşeli olarak alınması gerekmektedir. Aynı zamanda banka hesabında Suudi Arabistan’da seyahat süresince bütün giderlerinin karşılanacağını sağlayacak paranın banka hesabında bulunması gerekmektedir. Bir işyerinde çalışıyorsa işyerine ait son 3 veya 6 aylık maaşını gösteren maaş bordrosu ve bununda şirket tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Suudi Arabistan’da kalıcı konaklama otel rezervasyonunun yapıldığına dair belgenin seyahat planının evrak dosyasında bulunması gerekmektedir. Aynı zamanda kişinin çalıştığını gösteren belge ve çalışma durumunun ayrıntılı olarak belgelenmesi gerekmektedir.
Ticari Vize İçin Biyometrik Kayıtlar
Suudi Arabistana giderken aynı zamanda seyahat sağlık sigortasının yapılmış olması ve seyahat tarihinden 1 gün önce başlayan bir sağlık sigortasının bulunması gerekmektedir. Ayrıca sağlık sigorta poliçesinin 30000 Euro teminat içermesi öngörülmektedir. Suudi Arabistan’a seyahat edilecek uçak bileti veya o tarihte rezervasyon yapıldığını gösteren belgenin de evrak dosyasında bulunması gerekmektedir. Bir ticari fuar veya bir ticari sergi için Suudi Arabistan’a gidiliyor ise bununla ilgili belgeler ve fuar standına ilişkin belgelerinde evrak dosyasında bulunması gerekmektedir. Suudi Arabistan’da iş yapacak olan kişiler, yabancı uyruklu olanlar mutlaka Türkiye Cumhuriyeti’nden ikamet izni ve çalışma izni alması ve bunun fotokopilerinin de dosyaya eklenmesi gerekmektedir. Biyometrik işlemler parmak izi vize danışmanlık merkezlerinde yapılmaktadır. Onun dışında biyometrik fotoğrafın bulunması ve 12 yaşından büyük olan çocukların da biyometrik kayıtlarının alınması gerekmektedir. Vize işlemlerine seyahatten 2 ay önce danışmanlık yapılması gereklidir. Yaklaşık 10 gün gibi bir süre içinde vize olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanmaktadır.
Aile Ve Arkadaş Ziyareti Vize İşlemleri Nasıldır?
Arabistan’a bir aile ziyareti veya bir arkadaş ziyareti düşünülüyorsa vize danışmanlık işlemleri diğer kategorilerde olduğunun aynısı yalnız farklı olarak bir tek ziyaret edilecek aile veya arkadaş tarafından davetiyenin, davet eden kişinin bilgilerini ayrıntılı olarak içeren bir davet mektubunun vize evrak dosyasına koyulması gerekmektedir.
Hangi Durumlarda Vize Danışmanlıkları Ret Edilmektedir?
Vize reddi genellikle danışmanlık işlemleri sırasında istenen belgelerin eksik veya yanlış doldurulması durumunda alınmaktadır. Bunun yanı sıra neden seyahat ettiğini ve seyahat amacının belirtilmemesi de vize reddi alma sebeplerinden biridir. Bir diğer sebebi ise seyahat edecek olan kişinin banka hesabında bulunan paranın yetersiz veya gösterilmemiş olmasıdır. Ayrıca Suudi Arabistan Başkonsolosluğunun kişinin tekrar geri döneceğine dair ikna olmaması da bize reddi sebeplerinden biridir. Suudi Arabistan vize danışmanlıksunda bulunan kişilerin vizelerinin reddedilmesi durumunda tekrar itiraz edip başvurma hakları bulunmamaktadır. Aynı zamanda vize için yatırılan ücretinde iadesi yapılmamaktadır.
Vize Danışmanlıksunda Kadınları İlgilendiren Konular
Suudi Arabistan vize danışmanlıklarında, vize için başvuracak olan kadınları ilgilendiren önemli bir durumun bilinmesi gerekmektedir. Vize danışmanlıksunda bulunacak olan kadının 35 yaş üstünde olması gerekmektedir. 35 yaş altında ve bekâr olan kadınlarda Suudi Arabistan vize işlemlerini tek başına danışmanlık almamaktadır. 35 yaş altında bulunan iş kadınları Dışişleri Bakanlığı’ndan bir davetiye alarak vize danışmanlık işlemlerini yapabilmektedir veya eşinin izni veya akrabalarından biri ile birlikte seyahat etmesi üzerine vize danışmanlık işlemlerini yapabilirler. Aynı zamanda bir diğer koşul ise 50 yaşın üzerinde ticari vize işlemine başvuran kişilere Suudi Arabistan ticari vize vermemektedir.