suudi arabistan

Suudi Arabistan Çalışma Vizesi

Suudi Arabistan Çalışma Vizesi

Suudi Arabistan vizesi hakkında öncelikle şunu söylemek gerekmektedir,  hangi vize kategorisinde vize alınacaksa alınsın öncelikle Suudi Arabistan vizesi almak zorundalar.  Bu hangi amaçla olursa olsun.  Onun dışında Suudi Arabistan’a ne için gidilmesi gerekiyorsa ona dair istenen farklı evraklar temin edilmesi gerekmektedir.  Bu kişiler üst düzey bürokrat dahi olsalar Suudi Arabistan vizesine başvurmak zorundadırlar.  Yalnızca üst düzey resmi görevlilerden vize ücreti talep edilmemektedir.  Aynı zamanda Suudi Arabistan 2011 yılında çipli pasaport uygulaması başlatmıştır.  Diğer eski lacivert pasaport Suudi Arabistan vize danışmanlıklarında kabul edilmemektedir.  Suudi Arabistan’a hangi amaçla vize danışmanlıksunda bulunursa bulunulsun seyahat tarihlerinden 15 gün önce danışmanlık yapmaları gerekiyor.  Danışmanlıklar Türkiye’deki Suudi Arabistan temsilciliklerinden yapılıyor.  Direkt Suudi Arabistan konsoloslukları vize danışmanlıklarını kabul etmiyor.  Vize danışmanlık merkezlerinde yalnızca bu işlemler yapılıyor.  Aynı zamanda bu danışmanlık işlemlerini Pazartesi ve Perşembe günleri kabul etmektedir.  Cuma günü vize danışmanlıksu işlemleri kabul edilmemektedir.  Bir diğer önemli hatırlatma ise,  daha önce İsrail’e giden kişiler,  yani pasaportlarında İsrail damgası bulunan kişilere Suudi Arabistan konsoloslukları tarafından vize verilmiyor.

Suudi Arabistan Vize İşlemleri İçin Gerekli Evraklar

Suudi Arabistan vizesi almak isteyen Türk vatandaşları öncelikle vize danışmanlık tarihinden itibaren pasaportlarının minimum 1 yıl geçerli olması gerekmektedir.  Bunun altındaki sürede olan pasaportlar vize işlemlerinde kabul edilmemektedir.  Biyometrik fotoğraf ve fotoğrafın arka fonu beyaz fonda olmalıdır.  Ayrıca biyometrik fotoğraf ölçülerinde bulunması gerekmektedir.  Bu fotoğrafların yeni çekilmiş fotoğraf olması şartı aranmaktadır.  Öncelikle vize danışmanlık formu doğru eksiksiz ve okunaklı doldurulmalıdır.  Verilen bütün bilgiler, belgeler hazırlanan seyahat projesi planını destekleyen bilgiler olmalıdır.  İkisinin eşleşmesi ve örtüşmesi önemlidir.  Suudi Arabistan vize danışmanlıksunda bulunacak olan Türk vatandaşlarının dolduracakları form Türkçe ve İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir.  Aynı zamanda formun altına ıslak imza isim ve soy isim mutlaka yazılmalı ve imzalanmalıdır.

Vize Danışmanlıksu Sırasında Davetiye Şartı

Suudi Arabistan’a gidecek olan kişinin oradan gelecek bir davetiye ile gitmesi mecbur kılınmıştır.  Bu davetiye Suudi Arabistan vize işlemlerinde en önemli kısım olarak bildirilmiştir.  Bu davetiye aynı zamanda Suudi Arabistan Konsolosluğu’na ve onların sistemine e-mail veya faks yoluyla ulaşmaktadır.  Yani davetiye size gelmeden önce Arabistan Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.  Ayrıca Çalışma vizesi alınabilmesi için Suudi Arabistan’da çalışılacak firma tarafından düzenlenen davetiye belgesi ve davet edilen kişinin bilgilerini içeren bir davetiye,  oradaki şirket tarafından vize talep dilekçesi olarak hazırlanmalıdır.  Bu talep dilekçesi kişinin diplomasında ki mesleği ile örtüşen bir talep dilekçesi olması gerekmektedir.  Aynı zamanda davet eden şirket bir referans numarası vermeli ve bu numaranın da danışmanlık talep dilekçesinde yazılması gerekmektedir.

Suudi Arabistan Vize Danışmanlıksu Yapılmadan Önce Bilinmesi Gereken Önemli Bilgiler

Çalışma vizesi almak isteyen Türk vatandaşlarının Suudi Arabistan’a çalışmak için gitmeleri durumunda o iş yerinin Dışişleri Bakanlığı’ndan onay alması gerekmektedir.  Ayrıca 35 yaş altındaki bekâr kadınlara Suudi Arabistan vizesi verilmemektedir.  Ancak Suudi Arabistan’a gidecek olan 35 yaşın altındaki kadınlar yine Dışişleri Bakanlığı’ndan onaylanmış bir davetiye ve kan bağı olan akraba veya eş refakati ile Suudi Arabistan’a girebilmektedirler, yâda aynı soy ismi taşıyan eşinin veya 1. derecede akrabası ile giriş yapabilirler.

Çalışmak İçin Gidilen Şirketin Hazırlaması Gereken Evraklar

Çalışma vizesi almak isteyen Türk vatandaşlarının öncelikle gidecekleri şirket tarafından bir davetiye sahibi olmaları gerekmektedir.  Bu davetiyede de davet eden şirketin Ticari sicil belgesinin de davetiyeye eklenmesi gerekmektedir.  Ayrıca bu şirketin,  vizeye başvuracak olan kişi elektronik olarak vekâlet vermesi gerekmektedir.  Suudi Arabistan’daki şirket kendi başlığını taşıyan kâğıda Ticaret Odası tasdikli bir sözleşme yazı koymalı ve o yazınında Dışişleri Bakanlığı’na dan onaylanarak vizedeki evrak dosyasına konulması gerekmektedir.  Aynı zamanda bu anlaşma,  Suudi Arabistan’da çalışacak olan kişinin mesleki yeterliliği ile örtüşen bir anlaşma olması gerekmektedir.  İş sözleşmesinde,  çalışacak olan kişinin kimlik bilgileri yazacak ve bu aynı zamanda elektronik onaylı olarak hazırlanması gerekmektedir.  Çalışma vizesi alacak olan kişi daha önceden Arabistan’a çalışma izni alarak gitmiş ise Arabistan’dan çıkış tarihinden sonra 18 ay,  ancak izinli olarak gelen çalışanın ise 24 ay geçmesi durumunda Dışişleri Bakanlığı’ndan onay istenmektedir.  Yani bu süreler içinde Suudi Arabistan’a giriş çıkış yapması durumunda Dışişleri Bakanlığı’ndan onay almasına gerek yoktur.  Bu süreyi aşan kişilerden Dışişleri Bakanlığı onay istemektedir.

Çalışma Vizesi Alacak Olan Kişinin Hazırlaması Gereken Evraklar

Bir adet pasaport ve bu pasaportunda danışmanlık yaptığı tarihten 1 yıl daha kullanılabilir süresi olması gerekmektedir.  Ayrıca daha önce seyahat etmiş,  ancak biten pasaportlar varsa o pasaportlarında evrak dosyasına konulması gerekmektedir.  Kimlik fotokopilerinin önlü arkalı ve renkli taranarak fotokopisinin koyulması gerekmektedir.  Biyometrik fotoğraf 2 adet olmalı,   istenilen ölçülerde ve arka fon mutlaka beyaz olmalıdır.  Ayrıca vize danışmanlıksunda bulunacak olan kişinin e-devlet üzerinden İngilizce olarak bir adli sicil kaydı çıkartması gerekmektedir.  Aynı zamanda vize danışmanlıksunda bulunacak olan kişilerin mesleki diplomalarının noter tasdikli ve Arapça ‘ya tercüme edilmesi gerekmektedir.  Aynı zamanda bunun Dışişleri Bakanlığı’na da tasdik ettirilmesi gerekmektedir.  Çalışacak olan kişinin bonservisleri varsa bunların da Arapça tercümesi noter ve İstanbul valiliğinden tasdik edilmesi ı gerekmektedir.  Konsoloslukların anlaşmalı olarak tayin ettiği hastanelerde kişilerden bazı tıbbi tahliller isteme hakları vardır.  Bu tıbbi tahlil sonuçları da vize danışmanlık dosyasına konulması gerekmektedir.  Bu tahlillerde HBS, HBC yani hepatit,  HIV yani AİDS ve bunların kan testlerinin yapılmış olması gerekmektedir.  Suudi Arabistan’a gidecek olan danışmanlık sahibi kadın ise mutlaka 35 yaşın üzerinde olmalı veya 35 yaşın altında ise velisinden bir noter tasdikli muvafakatname alması gerekmektedir.  Vize için başvuracak olan kişilerin Amerikan doları üzerinden vize ücretlerini ödemeleri gerekmektedir.

Suudi Arabistan Vizesi Ve Vize Danışmanlıksunun Sonuçlanma Süresi

Suudi Arabistan vizesi için danışmanlık yapacak olan kişilerin,  vize danışmanlık dosyasında bütün bilgilerinin eksiksiz doğru ve kanıtlanabilir olması gerekmektedir.  Suudi Arabistan diğer Avrupa devletlerine göre daha farklı bir vize uygulaması yapmaktadır.  Bütün belgelerin teslim edilmesi durumunda ise Suudi Arabistan yetkilileri ikna olmadıkları durumda vize reddi vermektedirler.  Aynı zamanda vize danışmanlıklarında hata bulunan kişilerin yani Ret almaları durumunda Suudi Arabistan vizesi için itiraz hakkınız bulunmamaktadır. Aynı kişi tekrar vize danışmanlıksunda bulunma hakkı ortadan kalkmaktadır. Dolayısıyla vize danışmanlıklarını yaparken bütün belgelerin tam doğru ve eksiksiz olması gerekmektedir.  Aynı zamanda Israil’e daha önce giden ve pasaportunda İsrail müdürü bulunan kişilerin asla Suudi Arabistan’a girme ve vize alma hakları bulunmamaktadır.

Suudi Arabistan Aile İçin Vize

Suudi Arabistan’da çalışan eşinin yanına gitmek isteyen kişilerin de vize danışmanlıklarını aynı şekilde yapılmaları gerekmektedir.  Eşinin orada ikamet ettiğine dair fotokopi,  aynı zamanda eşinin göndereceği şirket onaylı bir davetiye,  pasaport,  kimlik fotokopisi, biyometrik fotoğraf,  eşi olduğunu kanıtlanması açısından evlenme cüzdanı,  kişinin kendine ait nüfus kayıt bilgileri ve kişiye ait adli sicil kaydı,  sabıka kaydı bilgileri bulunmalıdır. Aynı zamanda yine anlaşmalı hastanelerden gerekli kan tahlillerinin de yapılmış olması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu