Suudi Arabistan Aile Birleşimi

Suudi Arabistan Aile Birleşimi
Suudi Arabistan aile birleşimi işlemleri Suudi Arabistanda görevlendirilmiş çeşitli bölgelerdeki ofisler tarafından değerlendirilip sonuçlanmaktadır. Suudi Arabistanda aile birleşimi yaparak oturum izni alan kişinin öncelikle 2 yılda bir var olan oturum iznini yeniletmesi gerekmektedir. Suudi Arabistan vatandaşı olmayan kişiler evlenmeleri halinde oturum izninin aile birleşimi danışmanlıksunu gerçekleştirerek tamamlamaları gerekmektedir. Bu kişiler evlenecekleri için resmi oturum belgelerinin danışmanlık merkezlerine sunulması gerekmektedir.
Türk Vatandaşlarının Suudi Arabistan Vatandaşı İle Evlenmesi Durumunda Aile Birleşimi Belgeleri
Türk vatandaşları ile Suudi Arabistan vatandaşlarının aile birleşimi yapabilmeleri için birtakım resmi yasal düzenlemeler istenmektedir. Bu oturum iznine benzese de farklı bilgiler ve farklı belgelerin sunulması gerekmektedir. Öncelikle danışmanlık yapacak olan kişi danışmanlık formunun Türkçe doldurulmuş ve iki adet danışmanlık formunun imzalanmış olması gerekmektedir. Reşit olmuş ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Vize işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için 3 adet güncel biyometrik fotoğrafın olması ve arka fonunun beyaz olması gerekmektedir. Fotoğraf ölçülerinin ise 4,5 x 6 santimetre olması gereklidir. Pasaportun yeni, çipli ve kullanım süresinin en az 1 yıl daha geçerli olması gerekmektedir. İki kişi evli ise evlilik yerini gösteren evlenme kayıt örneğinin bilgileri danışmanlık formunda bulunması gerekmektedir. Ayrıca uluslararası evlenme cüzdanının fotokopisi bulunması gereken evraklar arasındadır. Evli olan kişiler için nüfus müdürlüklerinden alınacak tam vukuatlı nüfus kayıt örneğinin olması, evlilik yapanların yaşı 18 yaşından küçükse evliliklerine izin verecek anne babanın yazılı muvafakat namesi, Suudi Arabistan vatandaşı olan eş, nüfus kayıt örneği yerine doğum belgesini de ibraz edebilir. Eşlerden ikisinin de daha önce varsa evlilikleri veya boşanma durumunda İkisinin de boşanma ilamı Türkçe tercüme ettirilerek belge olarak sunulması gerekmektedir.
Türkiye’de Yaşayan Yabancı Eş Durumunda Aile Birleşimi
Yabancı eş Türkiye’de oturması durumunda oturma izninin fotokopisi vize danışmanlık dosyasında bulunmak zorundadır. Eski pasaportların tamamı, birlikte yanlarında götürülecek çocuklar için her birinin vize danışmanlık dosyası, iki eşinde doğum kayıt örnekleri bulunmalıdır. Ayrıca iki eşin uluslararası evlenme cüzdanı, Türkiye’de ise Türkiye evlendirme memurluğundan nikâh müracaatı yapıldığını gösteren belgenin sunulması gerekmektedir. Bunlar aile birleşim vizesi için mutlaka olması gereken evraklardır. Bunun dışında Suudi Arabistan Konsolosluğu gerekli görmesi durumunda başka evraklarda isteme yetkisine sahiptir.
Suudi Arabistan Aile Birleşimi Konusunda Detaylı Bilgiler
Evlenecek kişilerden biri Suudi Arabistan vatandaşı değilse, evliliğin İçişleri Bakanlığından veya İçişleri Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlardan muvafakat name alması gerekmektedir. İçişleri Bakanlığı Suudi Arabistan vatandaşlarının aile birleşimi yapmaları durumunda yabancı anne babadan, Suudi Arabistan’da doğan yabancı uyruklu kişilerle evlenmeyi talep etmesi durumunda muvafakat name istemektedir. Düğün izni anne baba ve bölge Emirlikleri’nin iznine tabidir. Evlilik durumunda aile birleşim vizesi gerçekleşmesi için, Suudi Arabistan vatandaşı olan erkek, kadın yabancı uyruklu bir anneye sahipse, muvafakat nameye gerek duyulmamaktadır. Ancak evlenecek olan kadın Arabistan doğumlu ise ve annesi yabancı ise mutlaka muvafakat namenin alınması gerekmektedir. Suudi Arabistan vatandaşı olan kadın, Arabistan vatandaşı olmayan biriyle evlenecek ise İçişleri Bakanlığı’na müracaat etmesi gerekmektedir. Veya İçişleri Bakanlığının yetkilendirdiği emirliği müracaat edip oradan muvafakat name alması gerekmektedir. Ancak erkek yabancı ise, kadın Suudi Arabistan vatandaşı ise muvafakat nameye gerek olmadan evlilik gerçekleştirilebilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’ndeki bütün pasaportlar, Suudi Arabistan vizesine tabidir. Hepsinin vize danışmanlıksunda bulunması gereklidir.
Suudi Arabistan Vatandaşlık İşlemleri
Suudi Arabistan’da yaşayan Türk veya yabancı uyruklu göçmenlerin vatandaşlığa geçmek istemeleri durumunda bu konuda birçok yasa bulunmaktadır. Suudi Arabistan vatandaşı olmayan yabancı uyruklu vatandaşlara, vatandaşlık vermek için bir takım yeni düzenlemeler yapılmıştır bu düzenlemeler yabancı olan bir baba ile Suudi Arabistan uyruklu bir anneden doğan çocuklar ve Suudi Arabistan bir erkeğin yabancı bir kadınla evlenmesini de içine alan tasarımlardır. Baba yabancı ise ve anne Suudi Arabistan vatandaşı ise doğan çocuk Suudi Arabistan vatandaşlığını alabilmesi için 7 puan elde etmesi gerekmektedir. Bu puanların hesaplanma kriterleri şunlardır;
- Çocuk reşit olma yaşına geldiğinde Suudi Arabistan’da sürekli yaşıyorsa bunun karşılığı 1 puandır.
- Suudi Arabistan’da yaşayan çocuk orta öğrenimine devam ediyorsa ve diplomasını almışsa bunun karşılığı da 1 puandır.
- Suudi Arabistan’da yaşayan çocuğun annesinin babası ve annesinin babasının babası şayet Suudi Arabistan vatandaşı ise bu durum 6 Puan karşılığı demektir.
- Suudi Arabistan’da yaşayan çocuğun yalnızca annesinin babası Suudi Arabistan vatandaşı ise bunun karşılığı 2 puandır.
- Suudi Arabistan’da yaşayan kişinin kardeşi Suudi Arabistan vatandaşı ise bunun karşılığında 2 puandır.
Bu durumda toplam 7 puana sahip olan kişiler Suudi Arabistan’dan vatandaşlık danışmanlıksu yapabilme hakkına sahiptir. 7 puan alamayan kişilerin danışmanlıkları bekletilerek puanların tamamlanması durumunda işleme alınmaktadır.
Suudi Arabistan Aile Birleşimi Detayları
Suudi Arabistan aile birleşimi işlemlerinin gerçekleşebilmesi için kadın ve erkeklerin sahip olduğu haklar farklıdır. Suudi Arabistan vatandaşı olan kadın iki grup dışındaki Suudi Arabistan doğumlu olmayan bir yabancı ile evlenmeye karar vermesi durumunda, bunun için öncelikle Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’na müracaat ederek, bu evliliği ile ilgili onlardan izin ve muvafakat name alması gerekmektedir. Bu tür evlilik işlemlerinde yabancı erkeğin Suudi Arabistanlı bir kadının evlenmesi durumunda erkek, Suudi Arabistan doğumlu olsa bile annesinin Suudi Arabistan vatandaşı olup olmadığı fark etmeden evliliğe izin verilir. Şayet erkek Suudi Arabistan doğumlu olmaması durumunda, İçişleri Bakanlığı’na yine müracaat etmek zorundadır. Bu konuda danışmanlık yapan kişi İçişleri Bakanlığı’na bağlı emirliğe havale edilerek emirlikten izin alması gerekmektedir. Evlilikle aile birleşimi yapılabilmesi için yabancı olan vatandaşın, yabancı taraftan genetik ve bulaşıcı herhangi bir hastalığının bulunmaması gerekmektedir. Bu durum kesinlikle incelendikten sonra bu şart yerine getirebilmektedir. Yine aynı şekilde bunun iznini bölge Emirlikleri vermektedir.
Aile Birleşiminde Önemli Kriterler
Suudi Arabistan aile birleşiminin yapılabilmesi için diğer kriterlerden biri de, baba yabancı bir ülkenin vatandaşı ise ve çocuk Suudi Arabistanlı bir anneden doğmuş ise babanın vatandaşlık alabilmesi için belli sürelere yayılmış bir takım kriterleri yerine getirmiş olması gerekmektedir. Bunların sonucunda ise, baba 7 puan elde etmektedir. Bu 7 puanı topraklaması durumunda, Suudi Arabistan aile birleşimine izin verilmektedir. Suudi Arabistan vatandaşı olan bir erkekle, Suudi Arabistan vatandaşı olmayan yabancı bir kadının evlenerek aile birleşimi için oturum izni alabilmeleri için is e toplam 17 puan elde etmesi gerekmektedir. Bu 17 puanın toparlanmasının içinde danışmanlık yapan kişinin Suudi Arabistan ilini çok iyi öğrenmiş ve Müslümanlığı ve İslamiyet’i benimsemiş, kabul etmiş, ayrıca Suudi Arabistan kültürüne uyum sağlamasında hiçbir sıkıntı yaşamamış olması durumunda kazanılmaktadır.
Arabistan Konsolosluk Ve Büyükelçiliklerin Görevleri
Suudi Arabistan Konsolosluğu resmi bir kurumdur. Ancak resmi bir kurum olmasına rağmen genel anlamda diplomatik bir yetkiye sahip değildir. Türkiye’de kendi ülkesinin vatandaşlarının menfaatlerini koruyan ve onların Türkiye’de vize ve pasaport ile ilgili sorunlarını halleden, bunun için gerekli olan resmi süreçleri devam ettiren bir kurumdur. Suudi Arabistan Konsolosluğu görevleri belli antlaşmalar ve tüzüklerle belirlenmiştir. Suudi Arabistan Konsolosluğu genel amacı ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde hem vatandaşlarının menfaatini korumak, hem ticari ilişkileri korumak geliştirmek ev bunun yanı sıra pasaport yenileme veya Pasaportun suresinin uzatılması, yeni bir pasaport verme gibi işlemlerin yanı sıra tıbbi yasal ve eğitimle ilgili alanlarda iletişim kurma görevine sahiptir.