Şirket Sahipleri için Bulgaristan Oturum İzni
Bulgaristan ekonomik olarak ülkesine yatırım yapan kişilere oturum izni vermektedir. Bunun için belli belgeler ve şartlar vardır. Bu şartları yerine getirdiğiniz takdirde şirket sahipleri oturum izni alabilmektedir. Firmamız bu konu da sizlere yardımcı olmaktadır. Oturum izni için gerekli belgeler, ücretler ya da yapmanız gerekenler konusunda detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Şirket Sahipleri İçin Bulgaristan Oturum İzni Gerekli Belgeler
- Pasaport- En az iki (2) yıl geçerli olmalı.
- Biometrik Fotoğraf – İki (2) adet 35×45 milimetre ölçülerinde ve son üç (3) ay içerisinde çekilmiş olmalı.
- Bulgaristan Vize İşlemi Takip Belgesi- Eksiksiz doldurulmuş. Bulgar Oturum İzni Vizesi danışmanlıksunda bulunan kişi tarafından imzalanmış olmalı.
- Türkiye Cumhuriyeti’ndeki adliyelerden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu. Adliyeden “apostilli” olmalı.
- Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği- Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış. Kaşeli ve imzalı olmalı.
- Bulgaristan’daki şirketin Faaliyet Belgesi. (Udostovorenie za Aktualno Sıstoyenie)
- Bulgaristan’daki şirkette en az on (10) işçinin çalıştırdığına dair belge. (BG Finans Bakanlığı- NAP’tan alınmalı)10 işçinin isim listesi. 10 işçinin sigorta ödentisi. 10 işçinin raporu olmak üzere.
- Bulgaristan’da kurulan şirketin vergi borcu olmadığına dair alınmış belge (Lipsa na Zadıljenie – BG Finans Bakanlığı – NAP’tan alınmalı)
- Bulgaristan’daki şirketin bulunduğu adrese ait Kira Kontratı veya Tapu. Bulgaristan noterinden tasdikli olmalı.
- 20 günden eski olmayan temsilcilik adına veya danışmanlık sahibinin adına açılmış Bulgaristan Banka Hesap Dökümü ve bu hesabın bakiyesini gösteren bankadan alınmış belge. Hesabınızda minumum 3.000 Euro bulunmalıdır.
Bulgaristan’da Şirket Kurmak ve Oturum İzni
Ticari hacimlerini genişletmek isteyen ve daha da çok büyümek isteyen şirketlerin seçeneklerinden biri de kuruldukları ülke dışında başka bir ülkede şirket açmaktır. Bu konuda en popüler ülkelerden biri de Bulgaristan’dır. Bulgaristan, Avrupa Birliği’ne olan üyeliği ve kıtanın iç kesimlerine doğru geçiş noktası olması nedeniyle Türk yatırımcıların da ilgisini çekmektedir. Hem mesafe olarak hem de rahatlık olarak ilk olarak seçilen ülkelerdendir. Bulgaristan ülkede şirket kuranlara çeşitli avantajlar da sunuyor. Bunlardan biri de belirli şartlar karşılandığında şirket sahibine veya ortaklı olursa tüm yatırımcılara Bulgaristan Oturma İznidir. Böyle bir şart sunduğu için de oldukça avantajlı bir konumdadır. Bu izne sahip olan yatırımcı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Bulgaristan’da uzun süreli yaşama hakkına sahip olurlar. Çok girişli bir izin olan Bulgaristan Şirket Sahibi Oturma İzni altı (6) aylık olarak sunulsa dahi ülkede kurulan şirket faaliyetlerine devam ettiği sürece ve talep edilen diğer şartlar karşılandığında bu izin uzatılabilmektedir. Daha uzun süreli olarak yenilenen Oturma İzni ise Bulgaristan kanunlarına göre belirlenen şartlara göre ülkenin vatandaşlığına başvurma hakkını da vermektedir. Bunun için firmamızı arayarak detaylı bilgili alabilirsiniz.
Bulgaristan’da Şirket Kuran T.C. Vatandaşı Yatırımcılar İçin Oturum İzni
Bulgaristan’da şirket kuran Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Bulgaristan Oturma İzni alma hakkına sahip olurlar. Ülkede uzun süreli konaklama izni veren özel statülü Bulgaristan “D” vize kategorisi alınarak ulaşılabilen bu oturma izni için öncelikle karşılanması gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu vize türü oldukça zor alınan bir vize türüdür. Bu yüzden hazırlanan belgeler doğru ve titizlikle hazırlanmalıdır. Karşılanması gereken şartları ise Bulgaristan kanunları tarafından belirlenir. Ülkede ticari faaliyet gösterecek olan bir şirket açmak bu gerekliliklerden ilkidir. İkinci önemli şart ise belirli sayıda sigortalı Bulgaristan vatandaşı çalışana sahip olmaktır. Bunun için hazırlanacak belgeler bu istenen şartları kanıtlar nitelikte olmalıdır. Bu işlemler Bulgaristan’da tamamlandıktan sonra süreç başlatılabilir ve ülkenin Oturma İzni alınarak avantajlarından yararlanılabilir. Bulgaristan Şirket Sahibi Oturum Vizesi almak için bu ülkede ticari faaliyet gösteren bir şirket sahibi olmak ve istenen sayıda sigortalı Bulgaristan vatandaşını çalıştırmak gerekir. Şirketin ayrıca vergi borcu olmaması ve Bulgaristan’da ilgili resmi dairelerde kaydının olması gibi zorunlulukları da karşılıyor olması gerekir. Gereken belgeler bu yüzden oldukça önemlidir.
Tüm şartlar karşılandığında Bulgaristan Şirket Sahibi Oturum İzni için danışmanlık süreci Türkiye’de başlatılabilir. Bunun için konsolosluklara danışmanlık yapmalısınız. Her kısa veya uzun vize türü danışmanlıksu kişinin yapacağı seyahatin nedenine göre yapılır. Bu kural uzun süreli vizeler için de geçerlidir. Bulgaristan’da şirket kuran ve Oturma Vizesi almak isteyenler de bu durumu sebep göstererek danışmanlık yapması gerekir. Çünkü belgeler buna göre istenmektedir. Yapılacak olan vize danışmanlıksu uzun süreli olacak. Bu ise Bulgaristan “D” vizeye danışmanlık yapılması gerektiğini göstermektedir. Bu vize türü için gereken belgeler değişiklik göstermektedir. Bu vize türü ülkede 90 günden fazla kalma olacağı durumlarda talep edilir. “D” Vize aynı zamanda Bulgaristan Oturma İzni Vizesi olarak da bilinir. Çünkü alınacak bu vize daha sonraki danışmanlıkların yapılabilmesi için gereklidir. Bu vize için oldukça titiz çalışan konsolosluklar belgeleriniz detaylıca inceleyecektir.
Türkiye’de Bulgaristan “D” Vize danışmanlıkları ülkenin resmi temsilciliklerinden birine yapılır. Şirket sahibi veya varsa ortakları Bulgaristan Oturum Vizesi almak için kendilerine en yakın olan Bulgaristan İstanbul Başkonsolosluğu, Bulgaristan Edirne Başkonsolosluğu, Bulgaristan Ankara Büyükelçiliği veya Bulgaristan Bursa Konsolosluğu’na hazırlayacakları danışmanlık dosyası ile birlikte şahsi olarak taleplerini iletmeleri gerekir. Firmamız bu konuda sizlere hizmet vermektedir. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Unutmayın, her Bulgaristan temsilciliğinin sorumlu olduğu belirli görev alanları olduğu için farklı bir bölgeden gelen danışmanlıkları değerlendirmeye almazlar. Türkiye’de talep edilen vize ile ilgili tek karar verme yetkisi de bu Bulgaristan Konsolosluklarına aittir. Eğer evraklarınız eksik veya yanlış ise vizenizin ret yeme durumu vardır. Bu yüzden evraklar oldukça önemlidir. Konsoloslukların gerekli durumlarda ek evrak isteme veya yüz yüze mülakat yapma hakları da bulunur. Yatırımcılar Bulgaristan’a gittikten sonra da bazı işlemler yapmaları gerekmektedir. Öncelikle yatırımcı olma nedeniyle alınan Bulgaristan Oturum Vizesi ile Bulgaristan’a gidildiğinde Bulgaristan Oturma İzni almak için danışmanlık yapmak gerekir. Ardından işlemlerin ilerlemesi için kişinin Bulgaristan’da yaşadığı adresin bağlı olduğu Polis Merkezi, Yabancılar Şubesi’ne gerekli evraklarla danışmanlık yapması gerekir. Talep edilen evraklarla iletilen talep değerlendirilip onaylandıktan sonra Bulgaristan Oturum İzni verilir. Diğer önemli şey ise ülkede yaşayacağınız süre boyunca Kimlik Kartı olarak kullanacağı Bulgaristan Oturum Kartına da sahip olur. Bu kişi eğer ülkede beş yıl boyunca oturum iznini sürdürürse bu sefere süresiz Bulgaristan Oturum İzni almak için danışmanlık yapma hakkına sahip olur.
Bulgaristan’da Şirket Kurma Yoluyla Oturum İzni Hakkında Önemli Güncellemeler Nelerdir?
5 Aralık 2016’da Bulgaristan Cumhuriyeti Yabancılar Kanunu’nun 24’ncü Madde, 1’nci Fıkra, 2’nci Bendinde yapılan güncelleme ile bu ülkede faaliyet gösteren yabancı şirketlerin sahipleri, bu ülkenin Oturum İznini alabilmek için yeni şartları yerine getirmesi gerekecek. Buna göre, ülkede ticari faaliyet gösteren bir şirkette ortaklığı olan kişiler, kurumun ülkedeki ticari faaliyetleri devam ettiği sürece geçerli olacak Bulgaristan Oturum İzni alabilmeleri için her kişi başına 10 Bulgaristan vatandaşını tam zamanlı ve sigortalı olarak çalıştırmaları gerekiyor. Aynı şart şirketin yöneticileri için de geçerlidir. Eğer bu şart yerine getirilmez ise vizeniz ret yiyecektir. Aynı şekilde oturum izni almanız mümkün değildir.