Pekin Büyükelçiliği

Pekin Büyükelçiliği
Çin Halk Cumhuriyeti, Çin’e seyahat edecek olan Türkiye vatandaşlarına vize uygulamaktadır. Yalnızca hususi pasaport, hizmet pasaportu ve diplomatik pasaport sahibi olan kişiler Çin vize uygulamasından muaftırlar. Bu kişiler vize almadan, tek defada en fazla otuz gün kalmak kaydıyla Çin’e giriş yapabilirler. Çin için yapılacak olan vize danışmanlıklarında karar mercii olan kuruluş Pekin Büyükelçiliği’dir. Türkiye’de vize danışmanlıkları Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğu üstünden yapılabilmektedir. İzmir’de de konsolosluk vardır ancak buradaki konsolosluk vize danışmanlık kabulü yapmamaktadır.
Çin için vize danışmanlıksunun yapılacağı yerler Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Konsolosluğu olarak iki gruba ayrılmıştır. İstanbul, Edirne, Tekirdağ, Yalova, Kırklareli, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Isparta, Muğla, Denizli, Burdur, Antalya ve Uşak şehirlerinden yapılacak olan vize danışmanlıkları İstanbul Konsolosluğu üzerinden yapılmalıdır. Bu şehirler dışında kalan şehirlerden yapılacak olan vize danışmanlıkları Ankara Büyükelçiliği üzerinden yapılmalıdır.
Çin Vizesi Çeşitleri Nelerdir?
Vize danışmanlıklarında en önemli noktalardan biri yurtdışına yapılacak olan seyahatin amacının net bir şekilde belirlenmiş olmasıdır. Kişiler yurtdışına hangi amaçla çıkıyorlarsa o amaca uygun olan vize türüne danışmanlıkda bulunmalıdırlar. Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak olan seyahatlerde danışmanlıkda bulunulabilecek vize türleri aşağıdaki şekildedir:
- Ticari Çin Vizesi (M): İş ya da ticari amaçlarla Çin Halk Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek olan seyahatler için danışmanlıkda bulunulan vize türüdür. Firmaların yapacakları iş görüşmeleri, sanayi bölgesiyle ilgili ziyaretler, ticari alandaki spor müsabakaları ya da ticari fuarlar için yapılacak olan ziyaretler bu vize türü kapsamında değerlendirilmektedir.
- Turistik Çin Vizesi (L): Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılacak olan ziyaretler turistik bir amaç taşıyorsa o zaman danışmanlıkda bulunulacak olan vize türü turistik vizedir. Vizenin geçerlilik süresi üç ay olup vize süresi yapılacak olan seyahatin süresi temel alınarak belirlenir.
- Çin Çalışma Vizesi (Z): Çin Halk Cumhuriyeti’ne çalışma amacıyla gitmek isteyenler Çin çalışma vizesine danışmanlıkda bulunurlar.
- Çin Öğrenci Vizesi (X1 – X2): Eğitimini Çin Halk Cumhuriyeti’nde almak isteyen öğrencilerin danışmanlıkda bulunmaları gereken vize türüdür. Eğer gerçekleştirilecek olan eğitimin süresi altı aydan daha uzunsa o zaman X1 türüne, altı aydan daha kısa bir süreyse X2 türüne danışmanlıkda bulunmak gerekir.
- Çin Mürettebat Vizesi (C): Kara, hava ve deniz alanındaki firmalarda mürettebat olarak iş yapan kişiler, uluslararası alanda havacılık, denizcilik ve tren taşımacılığı yapan firmaların görevlileri, uluslararası alanda karayolu taşımacılığında çalışan araç sürücüleri ve tüm bu kişi gruplarının aileleri Çin mürettebat vize türüne danışmanlık yapmalıdırlar.
- Çin Yakın Ziyaret Vizesi (S1 – S2): Farklı nedenlerden dolayı Çin Halk Cumhuriyeti’nde uzun süreli bulunan yabancı kişileri eşleri, çocukları ya da anne-babaları ziyaret edeceklerse bu vize türüne danışmanlıkda bulunmalıdırlar. Eğer yapılacak olan yakın ziyareti altı aydan uzun olacaksa o zaman S1 vize türüne danışmanlıklmalıdır. Altı aydan daha az süreli ziyaretlerde ise S2 türüne danışmanlıkda bulunulur.
- Çin Grup Vizesi (L): Türkiye’den Çin Halk Cumhuriyeti’ne grup şeklinde düzenlenen turlarda danışmanlıklabilecek olan vize türüdür. Minimum beş kişi olarak danışmanlıkda bulunulabilir. Grup üyeleri beraber hareket ederler.
- Çinli Akraba Ziyaret Vizesi (Q1 – Q2): Aile bütünlüğü korunması amaçlanmıştır. Çin vatandaşı olan kişilerin Çin’de ikamet etmeyi isteyen aile fertleri bu vize türüne danışmanlıkda bulunabilirler. Q1 vize türü uzun süreli ikametler için, Q2 vize türüyse kısa süreli ikametler içindir.
- Çin Staj Vizesi (F): Çin’deki herhangi bir kurumda veya kuruluşta staj yapacak olan kişilerin başvurdukları vize türüdür.
- Çin Basın Vizesi (J1 – J2): Çin’deki basın kuruluşlarında yer alan yabancı personellerin uzun süreli ikametleri için J1 türündeki vizeye danışmanlıkda bulunulur. J2 vize türüyse Çin’de kısa süreli bulunacak olan ve röportaj yapmak için gitmiş olan yabancı kişilerin başvurdukları vize türüdür.
- Çin Daimî İkamet Vizesi (D): Adı üzerinde Çin Halk Cumhuriyeti’nde daimî olarak kalmak isteyenlerin danışmanlıkda bulunmaları gereken vize türüdür.
- Çin Uzman Vizesi (R): Çin Halk Cumhuriyeti’nin ihtiyacı olan üst düzey yeteneklerin ve uzman kişilerin başvurdukları vize türüdür.
Çin Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
Çin vizesi için gerekli olan evraklar danışmanlıkda bulunulacak olan vize türüne göre değişiklik gösterirler. Bir kişinin Çin Halk Cumhuriyeti’ne eğitim amaçlı seyahatte bulunmasıyla ticari amaçlı seyahatte bulunması oldukça farklıdır. Dolayısıyla talep edilen evraklar da seyahat amacına göre farklılıklar gösterir. Bu nedenle danışmanlıkda bulunulacak olan vize türü net bir şekilde belirlenmeli ve o vize türüne ait olan güncel evrak listesinde yer alan evraklar hazırlanmalıdır. Evrak hazırlamada oldukça dikkatli olmak gerekir. İstenen evraklar hatasız ve eksiksiz bir şekilde teslim edilmelidir.
Pekin Büyükelçiliği’nden Çin Rehberi
Yurtdışına seyahat etmek oldukça heyecanlı, güzel ve bir o kadar da endişe verici bir deneyimdir. Başka bir kültür, bambaşka adetler ve farklı bir coğrafya için öğrenilmesi gereken pek çok şey vardır. Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliği bu amaçtan yola çıkarak Türkiye vatandaşları için ‘’Vatandaş Bilgilendirme Notu’’ kapsamında bir rehber hazırlamıştır. Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yer alan rehberde Çin’e dair merak edilen pek çok detay yer alır. Çin’de ulaşım, sağlık, eğitim, günlük yaşam ve daha pek çok konu maddesi fotoğraflarla da zenginleştirilmiş durumdadır.
Pekin Büyükelçiliği Resmî Tatilleri Nelerdir?
Vize danışmanlıkları yapılırken büyükelçiliklerin resmî tatil zamanları önemlidir. Ayrıca Çin’de seyahat ederken de oradaki Türkiye temsilciliklerine ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle büyükelçiliklerin ve konsoloslukların resmî tatil zamanları büyük önem taşır. Pekin Büyükelçiliği resmî tatilleri şu şekildedir:
- 1 Ocak – 2 Ocak: Yeni Yıl
- 27 Ocak – 2 Şubat: Çin Yeni Yılı (Bahar Bayramı)
- 1 Mayıs – 5 Mayıs: Emek Günü
- 28 Mayıs – 30 Mayıs: Ejderha Kayığı Bayramı
- 1 Ekim – 8 Ekim: Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Günü ve Güz Ortası Bayramı
Çin Vizesi Parmak İzi Uygulaması ve Sonuçlanma Süresi
4 Aralık 2017 tarihinden bu yana Çin vize danışmanlıklarının yapılabilmesi için randevu ve parmak izi uygulaması zorunluluğu mevcuttur. Kişiler ilk vize danışmanlıklarında parmak izi uygulaması yaptırmalıdırlar. Verilen parmak izi verileri beş yıl süresince geçerlidir. Yani beş yıl içerisinde tekrar danışmanlıkda bulunacak olan bir kişinin yeniden parmak izi vermesine gerek yoktur.
Çin vize danışmanlıklarının sonuçlanma süresi yedi iş günüdür. Kişiler Çin vize danışmanlıkları için danışmanlık formunu doldurup, danışmanlık yapmak için randevu alırlar. Randevuyu takip eden yedi iş gününde ise Çin vize danışmanlıksu sonuçlanmış olur. Ancak bu süre kişilerin durumlarına ya da gerekli mercilerin yoğunluk durumlarına göre değişiklik gösterebilir.
Vize danışmanlıklarının olumlu bir şekilde sonuçlanması gerekli belgelerin doğru bir şekilde doldurulması ve evrakların eksiksiz bir şekilde teslim edilmesiyle doğru orantılıdır. Bu amaçla vize danışmanlık merkezlerinden danışmanlık hizmeti almak yararlı olabilir. Vize sonucuyla ilgili tüm yetki Çin Büyükelçiliği ya da Konsolosluğu kapsamındadır. Vize danışmanlık merkezleri vize danışmanlıklarının doğru, hatasız ve eksiksiz bir şekilde yapılmasına profesyonel destek sağlarlar.