Kanada Oturum İzni
Her yıl binlerce kişi Kanada oturum izni almak için danışmanlıkda bulunmaktadır.
Kanada’ya yerleşmek isteyen mülteciler, Hükümet Destekli Mülteci Programı veya Mültecilerin Özel Sponsorluğu Programı aracılığıyla oturum izni alarak, Kanada’da ikamet eden kişiler haline gelirler. Ancak her mülteci Kanada oturum izni alamaz. Danışmanlık yapılırken bazı şartlar aranmaktadır ve bu şartlara ne kadar uygun olup olmadığı değerlendirilir. Değerlendirme sonucu olumlu ise, mülteci olarak kabul edilir. Mülteciler ancak belirlenen şartları karşıladıktan sonra kalıcı oturum izni için danışmanlıkda bulunabilirler.
Kanada oturum izni danışmanlıksu almak için farklı kategoriler vardır. Size en uygun olan kategoriyi belirlemek için ofislerimizden desek alabilir, bu süreci hızlı ve rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
1-Nitelikli İşçi Kategorisi
Nitelikli işçi kategorisine uygun olan kişiler danışmanlıkda bulunabilirler. Danışmanlık sahipleri eğitim düzeyi, dil yeteneği, iş deneyimi, yaş, Kanada’dan aldıkları iş teklifi ve Kanada’ya uyum sağlayıp olmayacakları gibi konularda değerlendirmeye tabi tutulurlar. Toplam puan sonucuna göre danışmanlık sahibinin oturum izni için uygun olup olmadığına bakılır. Puanlama sistemi 100 üzerindendir ve danışmanlıknun olumlu sonuçlanması için alınması gereken minimum puan 67’dir.
2- İş adamı Kategorisi
İş adamları için 3 farklı kategori vardır: Yatırımcılar, girişimciler ve serbest meslek sahibi kişiler.
Yatırımcıların; yasal olarak en az 800.000 Kanada doları (CAD) varlıkları olmalı ve Kanada ekonomisine 400.000 Kanada doları değerinde yatırım yapma şartlarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Girişimcilerin; daha önceki işletme sahipliği yaptıkları ve yönetici olduklarını kanıtlar iş tecrübelerini paylaşmaları veya herhangi bir ortaklıkta pay ya da yüzdeye sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca en az 300.000 Kanada doları varlıkları olmalı, oturum izni sahibi olduktan sonra 3 yıl içinde, en az bir tam zamanlı iş imkânı yaratmak için istihdam yaratmaları gerekmektedir.
Serbest meslek sahibi kişiler ise, en azından kendileri için bir istihdam yaratacak ve Kanada’daki iş alanlarına önemli katkı sağlayacak bir deneyimi ve becerisine sahip olması gerekmektedir.
3-Şehir Adayı Kategorisi
Bu kategori ile Kanada’da istedikleri bir şehirde oturum izni almak isteyen kişiler, yerleşmek istedikleri şehrin göçmenlik bürosu temsilcisi ile iletişime geçebilir ve o şehir için adaylık danışmanlıksunda bulunabilirler. Adaylık danışmanlıksu kabul edilen kişiler ayrıca Kanada vatandaşlığı için de danışmanlıkda bulunmak zorundadırlar.
4-Aile Kategorisi
Eğer Kanada’da oturum izni sahibi birinci derece yakın akrabanız varsa, siz de oturum izni için danışmanlıkda bulunabilirsiniz.
5-Québec-Seçilmiş Göçmenlik Kategorisi
Québec Eyaleti, göçmenlik şartlarına en uygun göçmenleri seçmek ve oturum izni vermek için Kanada Federal Hükümeti ile özel bir sözleşmeye sahiptir. Québec’e yerleşmek isteyen herhangi bir kişi için aşağıdaki kategorileri içeren ayrı bir değerlendirme süreci vardır:
- Daimi işçiler
- İş adamları
- Öğrenciler
- Geçici işçiler
- Aileler
- Sponsorlu mülteciler
Kanada Oturum İzni Kartı
Kanada oturum izni sahipleri, Kanada sınırları dışına seyahat ettikleri zaman, Kanada’ya geri dönmek için uçak, tren, otobüs gibi ulaşım araçlarını kullandıklarında, mutlaka oturum izni kartını ibraz etmek zorundadırlar. Kanada dışına oturum izni kartınızı almadan çıktıysanız, Kanada’ya geri dönebilmeniz için oturum izni seyahat belgesi almanız gerekmektedir. Kanada oturum izni kartınızın süresi dolsa bile hala oturum izni sahibi olmaya devam edersiniz.
Kanada oturum izni aldığınızda, herhangi bir iş yerinde çalışabilir, eğitim görebilirsiniz. Kanada vatandaşlarının yararlandıkları sağlık sigortası ve sosyal yardımların bir kısmından faydalanabilirsiniz. Kanada kanunlarına uygun olarak vergi öder, ancak siyasi seçimlerde oy kullanamazsınız. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra Kanada vatandaşlığına danışmanlıkda bulunabilirsiniz.
Kanada Oturum İzni Nasıl Alınır?
Kanada oturum izni için mutlaka sizden istenen evrakları eksiksiz bir şekilde temin etmeniz gerekmektedir. Bazı durumlarda sizden ek evrak talep edilebilir. Danışmanlıknuza uygun olarak, gerekli evrakların takibi uzman danışmanlarımız tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle eksik evrak sonuçlarıyla karşılaşmazsınız. Detaylı bilgi ve danışmanlıkda bulunmak için iletişim numaralarımızdan bizi arayabilir, ofislerimizi ziyaret edebilirsiniz.
- Oturum izni danışmanlık formları,
- Danışmanlık ücreti ödeme dekontu,
- Sabıka Kaydı,
- Sağlık Raporu
- Kanada’da geçiminizi sağlayabileceğinizi gösteren mali kanıtlar,
- Yabancı dil test sonuçları (İngilizce ya da Fransızca),
- Beceri Değerlendirme testi,
- Diploma,
- Geçerliliği olan sertifikalar,
- Pasaport,
- Biyometrik fotoğraf,
- Kimlik Fotokopisi.