ülke-detaylar

İngiltere Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Vize İçin Gerekli Evraklar

Türk vatandaşlarının bazı ülkelere girebilmesi için vizeye tabii tutulması gerekiyor. Bunun için de bir danışmanlık dosyası açılıyor. Açılacak olan dosyanın içeriği gidilecek ülkeye göre, vatandaşın ülkeye gidiş amacına göre, mesleğine göre ve ülkede kalacağı süreye göre değişiklik gösteriyor. Yani, vize için gerekli evraklar kişiden kişiye göre farklılık gösteriyor.

Fakat genel olarak bakılırsa vize için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir; pasaport, vize danışmanlık formu, vize talep dilekçesi, biyometrik fotoğraf, rezervasyonlar, uçak biletleri, seyahat sağlık sigortası, meslek evrakları, mülk kayıtları, banka hesap dökümü, nüfus kayıt örneği, ikametgâh belgesi ve kimlik fotokopisi.

Vize İçin Gerekli Evraklar Gerekçeleri

Vize için gerekli evraklar arasında ilk sırada pasaport yer alıyor. Pasaportun seyahatin bitiminden en az 6 ay geçerlilik süresinin bulunması gerekiyor. Eğer varsa eski pasaportların izin da fotokopisini getirmeniz gerekiyor fakat geçerli olan pasaportun aslını getirmeniz gerekiyor. Vize danışmanlık formu ise gideceğiniz ülkenin konsolosluğu tarafından size verilen formdur. Bu formu eksiksiz bir şekilde tamamlamanız gerekiyor. Vize danışmanlık formu ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor ve bazı ülkelerin danışmanlık formu elle doldurulması gerekirken bazı ülkelerin danışmanlık formu bilgisayar ortamında doldurulması gerekiyor.

Vize talep dilekçesinin ise vize alacak kişi tarafından konsolosluğa hitaben yazılmış dilekçedir. Bu dilekçe içerisinde ülkeye gidiş amacı, ülke içerisinde gidilecek olan şehrin ismi, ülkeye gidiş ve ülkeden dönüş tarihleri ce seyahat planları yer almalıdır. Hazırlayacağınız bu vize bazı ülkeler için en temel unsurdur. Çünkü bu dilekçede kendinizi özgürce ifade edebilir ve sadece geçici süreliğine orada bulunacağınızı ifade edebilirsiniz.

Eksiksiz Hazırlanması Gereken Evraklar

Vize için gerekli evraklar arasında önemli olan bir diğer evrak da biyometrik fotoğraf. Bu fotoğrafın ebatları gideceğiniz ülkeye göre farklılık gösterse de genel olarak 3,5 cm*4.5 cm arasında ve arka fonu beyaz olan biyometrik fotoğraf istemi yapılır. Dikkat etmeniz gereken şey bu biyometrik fotoğrafın en az 6 ay önce çekilmiş olması gerekiyor. Güncel olmayan biyometrik fotoğrafları konsolosluklar kabul etmiyor. Yeni biyometrik fotoğraf çektirecekseniz eğer hafif güler yüzlü, makyajsız ve sade bir kıyafetle yüzünüzün belli olacağı şekilde olması gerekiyor.

Vize için gerekli evraklar arasında rezervasyonlar da yer alıyor. Kişinin ülkeye gidiş amacı rezervasyonları ayarlamaktaki en temel kriterdir. Örnek vermek gerekirse turistik sebepten dolayı ülkeyi ziyaret edecek olan kişinin herhangi bir iş yerini planlarına katması gerekmez. Turistik amaçlı ülkeyi ziyaret eden kişiden yalnızca gidiş ve dönüş tarihini gösteren konaklama mekânı ve uçak biletleri önemlidir.

Seyahat Sağlık Sigortası

Bu belge seyahat tarihinizin başlangıcından 1 gün önce başlar ve seyahat bitiş tarihinizden 1 gün sonra biter. Seyahat sağlık sigortasının amacı yurt dışı seyahatiniz boyunca başına gelebilecek her şey için sizi 30.000 Euro karşılığında koruma altına alır. Bu belgenin tüm kapsamları poliçe içerisinde detaylı bir şekilde belirtilir.

Örneğin trafik kazası geçirdiniz, düştünüz, yaralandınız ve daha pek çok sağlık problemi yaşadınız. Bu durumda sizin tüm masraflarınızı ülkede karşılayacaklar. Bu nedenle sağlık sigortası yapacağınız seyahat için oldukça önemlidir. Verdiğiniz sigorta parasını geri alıp alamayacağınız da gideceğiniz ülkeye göre farklılık gösteriyor.

Vize Danışmanlıksunda Hazırlanması Gereken Mesleki Evraklar

Vize danışmanlık işlemleri esnasında sizden istenen evraklar arasında mesleki evraklar da yer alıyor. Bu evraklar sizin yaptığınız işe göre maddi kazancınızı gösteriyor. Yani, mesleki evraklarınız sizin maddi gücünüzü ifade ediyor ve bu da Konsolosluk için oldukça önemli. Çünkü bu belge sizi yaşadığınız ülkeye bağlı olduğunuzu gösteriyor.

Vergi izni verilirken sizden istenen mülk kayıtları belgesi ise üstünüze olan kalıcı malları gösterir. Tapu ve ruhsat belgelerinin fotokopilerini bu evrakların arasına koymanızda büyük fayda var. Çünkü bu evraklar sizin ülkemize bağlı olduğunuzu göstereceği için vize onayı almanız açısından oldukça önemlidir.

Banka Hesap Dökümü Belgeleri

Vize danışmanlık esnasında sizden istenecek evraklardan bir tanesi de banka hesap dokümanlarınızdır. Çünkü bu evrak sizin ekonomik durumunuzu gösterir. Konsolosluk vatandaşlara vize onayı verirken banka hesaplarında bir miktar da olsa para olmasını bekler. Konsolosluğa göstereceğiniz banka hesabı döviz ya da TL üzerinden olabilir.

Banka hesap dökümlerinizi vize onay randevunuzdan en az 5 gün öncesinden almış olmanız gerekiyor. Eğer güncel bir banka hesap dökümü vermezseniz vize onay sorumlusu sizden banka hesap dökümünüzü yeniden çıkarmanızı isteyebilir. Bu nedenle bu kritere dikkat etmeniz de fayda var. Şunu da unutmamak gerekir ki Schengen ülkeleri için ıslak imzalı güncel banka dökümü getirmeniz gerekiyor. Bununla birlikte Schengen ülkeleri için bankanızdaki hesap hareketlerin izin 3 aylık dokümanını getirmeniz gerekiyor.

Güncel Nüfus Kayıt Örneği

Vize danışmanlıksu esnasında sizden nüfus kayıt örneği de isteyecekler. Bu evrak nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden çıkarılabilir. Nüfus kayıt örneği her vize danışmanlık dosyasında bulunması gerekir. Bu evrakta kişinin yakın akrabalarının isimleri yer almaktadır. Nüfus kayıt örneğinin istenmesindeki en büyük amaç gideceğiniz ülkede ya da yurtdışında sizinle bağı olan bir akrabanızın olup olmadığını görebilmektir. Eğer yurtdışında sizinle bağı olan bir akrabanız yoksa vize onayını alma ihtimalini almanız daha yüksektir.

Vize danışmanlık esnasında sizden istenen bir diğer evrak ise ikametgâh belgesidir. Bu belge sizin nerede oturduğunuzu gösterir. Bu belgeyi bağlı olduğunuz mahallenin muhtarlığından, nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınabilir. Her ülkenin vize danışmanlıksunda ikametgâh belgesi istenmektedir.

Vize Danışmanlık Belgelerinin Hepsinin Ayrı Önemi Var

Gitmek istediğiniz ülke için hazırlayacağınız belgeler vize onayı alabilmeniz için oldukça önemlidir. Bu belgeler genel olarak tüm ülke vize danışmanlıklarında istenir. Ancak gideceğiniz ülkeye bağlı olarak sizden ekstra belge de istenebilir. Bu belgelerin ne olduğunu da gideceğiniz ülkeye karar vermeden bilemezsiniz.

İstenen genel belgelerin maddeleri kişinin öğrenci olup olmamasına, emekli olup olmamasına, yaptığı mesleğe ve maddi yeterlilik durumuna göre farklılık gösterir. Kişinin ülkeye gidiş amacı, davetli olduğu organizasyonlar, turistik gezi ya da iş seyahati hazırlayacağınız belgeleri yakından etkiler. Yani gideceğiniz ülke, ne amaçla gideceğiniz ve ne kadar ülkede kalacağınız hazırlamanız gereken evrakları da değiştirir.

En Çok Vize Alınan 10 Ülke

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütüne göre yapılan araştırmalara bakılırsa bazı ülkelere alınan vizeler diğer ülkelere göre iki kat fazla. Yurtdışına giden ziyaretçilerin %42’si belirlenen 10 ülkeyi daha çok tercih ediyor. Bu ülkelerin birinci sırasında Fransa yer alıyor. Listenin ikinci sırasında İtalya yer alıyor. Üçüncü sırasında Amerika yer alıyor çünkü içerisinde birden fazla ışıklı şehir var. Los Angeles ve New York City bu ışıklı şehirlerden en çok tercih edilenidir.

Listenin dördüncü sırasında Çin yer alıyor. Çin, dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkelerden biri ve kültürel miraslarını görmek isteyen pek çok turist bulunuyor. Listenin beşinci sırasında İspanya yer alıyor. Altıncı sırasında ise Türkiye yer alıyor çünkü bildiğiniz üzere Türkiye çok büyük kültürel miraslara sahip bir ülke. Diğer ülkeler ise Meksika, İngiltere ve Almanya’dır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu