ülke-detaylar

Hong Kong Başkonsolsoluğu

Hong Kong Başkonsolosluğu

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye vatandaşları için vize uygulaması yürütmektedir. Normal (bordo-çipli) pasaport sahibi olan Türkiye vatandaşları Çin’e seyahat edebilmek için vize talebinde bulunabilirler. Hususi pasaport sahipleri, hizmet pasaport sahipleri ve diplomatik pasaport sahipleri ise Çin için vize uygulamasından muaftırlar. Çin vizeleri Türkiye Çin Ankara Büyükelçiliği ya da İstanbul Başkonsolosluğu tarafından teslim alınabilmektedir. Vize danışmanlıksunda bulunmak isteyen kişiler danışmanlıklarını turizm acenteleri aracılığıyla ya da yetkilendirilmiş olan vize merkezleri vasıtasıyla yapabilirler.

Çin vize türleri yapılacak olan seyahatin amacına göre değişiklik gösterirler. Oldukça fazla vize türü vardır. Ancak yapılan son güncellemeler ışığında Çin’e bireysel turistik vize alınamamaktadır. Çin için alınacak olan turistik vize ancak turistik grup vizesi olabilir. Bu turistik grup vizesini beş veya daha fazla kişi sayısına sahip gruplar alabilmektedir.

Hong Kong İçin Vize Uygulaması Var Mıdır?

Hong Kong’a gidecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vize uygulaması yoktur. Daha doğrusu Hong Kong için gümrükte üç aylık kalış vizesi alınabilir. Yani doksana güne kadar olan Hong Kong seyahatlerinde vize uygulamasından muaf olunur.

Hong Kong için vize uygulaması olmasa da Hong Kong’a gidecek kişilerin gidiş amaçlarıyla ilgili olarak şüphe uyandıracak davranışlardan kaçınmaları gerekir. Herhangi bir şüphe uyandırıcı durumda sınır görevlileri tarafından Hong Kong’a giriş izni verilmeyebilir. Benzer şekilde Hong Kong kalış süresince ihtiyaç duyulacak olan parayı ibraz edemeyenler de Hong Kong girişlerinde sorun yaşayabilirler. Bunlar dışında Hong Kong kimi zaman transit geçiş amaçlı kullanılabilir. Üçüncü bir ülkeye Hong Kong üzerinden geçecek olan kişilere üçüncü ülke için biletlerinin olup olmadığı sorulabilmektedir. Hong Kong ya da başka bir ülke fark etmez herhangi bir yabancı ülkeye giriş asla tam anlamıyla otomatik değildir. Vize sahibi olanlar ya da vizeden muaf olarak girme hakkın bulunanlar için son söz her zaman sınır yetkililerinindir. Sınır makamları herhangi biri için ülkeye girişiyle alakalı ret durumuna karar verebilirler.

Hong Kong Seyahatlerinde Taşınan Nakit Para ile İlgili Ayrıntılar

Hong Kong seyahatlerinde kişilerin taşımaları gereken nakit konusunda belirlenmiş olan bir alt veya üst limit yoktur. Sınır makamları bazı durumlarda kişilerin Hong Kong seyahatleri boyunca ihtiyaçları karşılayacak yeterli paralarının olup olmadıklarına bakabilirler. Bunun yanı sıra Çin’den Hong Kong’a ya da Hong Kong’dan Çin’e gidecek olan kişiler için belli bir üst sınır vardır. Belli bir miktar üzerinde nakit tespit edilirse sınır makamları bu paralarla ilgili açıklamalara başvurabilir.

Hong Kong’a Giriş – Çıkış Yapacak Kişiler Nasıl Bir Yol İzlemelidir?

Hong Kong’a nasıl bir şekilde giriş – çıkış yapılacağı önemlidir. Bir kişi Çin’e gider sonrasında Hong Kong’a giriş yapmak ister ve daha sonra tekrar Çin’e girmek isterse bu kişi en az çift giriş vize türüne sahip olmalıdır. Çift giriş vizeler, Çin vizesine ilk defa başvuran kişilere de verilebilmektedirler. Eğer kişi seyahatini ilk olarak Hong Kong’a yapacak ve Çin’e tekrar giriş yapmayacaksa o zaman tek giriş vize türü yeterlilik sağlamaktadır. Hong Kong Çin şehri konumunda yer alsa da uygulama bakımından özel bölge kapsamındadır. Yani Çin’den Hong Kong’a çıkış yapan biri ülkeden çıkmış sayılır. Ülkeye yeniden giriş yapabilmesi için vizeye ihtiyacı vardır.

Tek, Çift ve Çok Giriş Vize Türleri

Tek giriş vize türü Çin’e bir defa giriş hakkı tanıyan ve üç ay içerisinde kullanılabilen bir vize türüdür. Tek giriş vize sahipleri Çin’den çıktıklarında ülkeye tekrar girmek için tekrar vize almaya ihtiyaç duyarlar. Çift girişli vize türü ise üç aylık zaman zarfında Çin’e iki kere giriş yapma hakkı tanıyan vizedir. İlk, gümrük kapısından giriş olarak sayılır. Sonrasında Çin dışına seyahat edildiğinde mesela Hong Kong’a gidildiğinde çift girişli vize türünde ikinci kere Çin’e giriş mümkündür. Çok girişli vize türü altı aylık ya da bir senelik zaman zarfında Çin’e istenildiği sayıda giriş – çıkış hakkı tanıyan vizedir.

Çok girişli vize türleri altı ay ya da bir sene süre zarflarında geçerli olan vizelerdir. Ancak tek bir defada altı ay boyunca Çin’den kalmak mümkün değildir. Vizenin üzerinde “Duration of Each Stay” yazan bir bölüm vardır. O bölümde Çin’de kaç gün kalınabileceği yazılıdır. Bu kısımda eğer herhangi istisnai durum yoksa genelde otuz gün yazmaktadır. Yani çok girişli vize Çin’e pek çok defa giriş çıkış hakkı tanıyan bir vizedir ancak tek bir defada altı ay boyunca ya da bir sene boyunca Çin’de kalmak söz konusu değildir.

Çok Girişli Vize Alma Şartları Nelerdir?

Çin vize danışmanlıklarında değerlendirme ile ilgili yetkili tek merciler büyükelçilik ya da konsolosluk mercileridir. Genel anlamda belli kıstaslar vize danışmanlık sonuçlarını doğrudan etkilerler. Evrakların tam ve hatasız teslimi, doğru vize türüne başvurmuş olmak, verilen bilgilerin doğru beyanlarda olması gibi pek çok kriter vize onaylanma sürecinde artı kriterlerdir. Bunun yanı sıra danışmanlıklan vize türlerine göre danışmanlık sahiplerinden beklenen belli şartlar söz konusudur. Çok girişli vize türüne sahip olmak isteyen kişiler için de böyle şartlar mevcuttur.

Çok girişli vize almak isteyen kişilerin daha evvelinde Çin’e tek ya da çift giriş vize türleriyle birkaç kez giriş çıkış yapmış olmaları gereklidir. Çok girişli vize türü kişiye altı ay ya da bir yıl süresince Çin’e giriş çıkış hakkı tanır. Bu nedenle konsolosluğun bu vize türünü danışmanlık sahibine uygun olarak görmesi gerekir. Ayrıca daha önce çift girişli vize almış ancak vizeyi kullanmadan vizenin süresi dolmuşsa bu durumda da çok girişli vize türüne sahip olmak mümkün değildir. Buradaki en önemli kıstas alınan çift girişli vizeyle Çin’e giriş ve çıkış yapılmış olmasıdır. Çin’e birkaç kez giriş – çıkış yapılmamışsa çift giriş vize türü almış olmak, çok girişli vize türünü almayı etkileyen bir kriter olmaz.

Çin Vizesi Kullanım Süresi

Çin vizesini, vize üzerinde “Enter Before” bölümünde yazan tarihten önce kullanmak gerekir. Yani bu tarihten önce ülkeye giriş yapılmış olması gereklidir. Vize bu tarihe kadar kullanılmazsa geçerliliğini kaybeder. Çin vizesinin mevcut süresi bitmeden yeni bir vize alınması mümkün değildir. Ancak vize süresinin bitmesine az kalmışsa ve kişinin seyahat planı vize bitiş tarihinden sonraysa tekrar vize almak mümkündür. Mesela bir kişinin vizesi 20 Şubat’ta bitiyorsa ve o kişi 25 Şubat’ta seyahat planı gerçekleştirecekse o zaman 15 Şubat’ta, 25 Şubat tarihli seyahat planı için vize danışmanlık talebinde bulunabilmektedir.

Çin Vize Danışmanlıklarında Pasaport Detayları

Çin vize danışmanlıklarında pasaport detaylarına da dikkat etmek gerekir. Vize danışmanlıksunda kullanılacak olan pasaportta mutlaka boş sayfa olmalıdır. Açıklamalar sayfalarına veya herhangi bir mühür, vize ya da başka türlü mürekkep izi bulunan sayfalara vize tatbik edilmez. Bununla birlikte pasaport süresinin de altı ay süreli olması gereklidir. Pasaport süresi altı aydan birkaç gün bile kısa olsa vize danışmanlıklarında sorun yaşanır. Pasaport son kullanma tarihi, vize danışmanlıksu yapılacak tarih itibariyle en az altı ay süreli olmalıdır. Pasaport süresi altı aydan bir gün bile kısa olursa vize danışmanlık talebi geri çevrilmektedir.

Bir cevap yazın

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu