
HİNDİSTAN VİZESİ
Hindistan’ı ziyaret etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, 2013 yılı şubat ayında Hindistan Hükümetinin almış olduğu karara istinaden, vize almaları gerekmektedir. Hindistan Devleti güvenlik önlemi olarak başlatmış olduğu vize uygulamasının yanı sıra schengen bölgesinde veya Birleşik Krallıkta olduğu gibi parmak izi verilmesini de zorunlu kılmıştır. Fakat kendi özel sistemlerini kullandıkları için, daha önce herhangi başka bir ülkeye vize danışmanlıksunda parmak izi vermiş olsanız dahi tekrar Hindistan Büyükelçiliğinde veya herhangi bir Hindistan konsolosluğunda parmak izinizi vermeniz gerekmektedir.
Hindistan vizesi elektronik vize sınıfına giren bir vizedir.
Hindistan Cumhuriyetinin resmî web sayfasından danışmanlık yapılmaktadır. Hindistan Başkonsolosluğu, Hindistan vize danışmanlık formunun İngilizce doldurulmasını talep etmektedir. Aksi takdirde işleme almamaktadır. Hindistan Cumhuriyetinin kapıda vize uygulaması ve benzeri uygulamaları bulunmamasından ötürü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ya da yabancı uyruklu olup, Türkiye’de oturumu bulunan başka ülke vatandaşlarının planlamış oldukları seyahatten en az iki hafta öncesinde Türkiye’de bulunan Hindistan dış temsilcilikleri olan Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu veya Hindistan Ankara Büyükelçiliğinde danışmanlık yapmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ve Türkiye’de oturum izini bulunan diğer ülke vatandaşlarının vize danışmanlıklarının sonuçlanma süresi farklılık gösterse de 2-6 iş günü arasında değişmektedir. Türkiye’de oturum izni bulunan yabancı ülke vatandaşlarının oturum izinlerini de sunmaları gerekmektedir.
Hindistan Büyükelçiliği, Hindistan’a seyahat planlayan kişilerin, planlamış oldukları seyahatin sınıflandırılmasını istemektedir. Buna göre danışmanlık esnasında istenilen evraklarda farklılık göstermektedir. Hindistan vizeleri başlıca şu başlıklar altındadır;
- -Hindistan Ticari Vizesi
- –Hindistan Turistik Vizesi
- -Hindistan Çalışma Vizesi
- -Hindistan Transit Vizesi
- -Hindistan Araştırmacı Vizesi
- -Hindistan Konferans Vizesi
- -Hindistan Gazeteci Vizesi
- -Hindistan Refakatçi Vizesi
- -Pakistan Vatandaşları İçin Hindistan Vizesi
- -Bangladeş Vatandaşları İçin Hindistan Vizesi
- -Birleşik Krallık Vatandaşları İçin Hindistan Vizesi
HİNDİSTAN VİZESİ BAŞVURU İŞLEMLERİ
Hindistan vizesine danışmanlık yapacak olan kişiler, Hindistan Konsolosluğuyla partnerliği olan turizm firmaları aracılığıyla danışmanlık işlemlerini gerçekleştirebilirler. Hindistan vize danışmanlık sürecinde hizmet alınan turizm firmaları yalnızca Hindistan vizesi müracaatında bulunmak ve işlemlerin takibinden sorumlu ve yetkilidir. Vizenin çıkış süreci, olumlu veya olumsuz sonuçlanması, vizenin süresi ve benzeri gibi faktörlerin karar verici mercii Hindistan Ankara Büyükelçiliği ve Hindistan İstanbul Başkonsolosluğudur. Hindistan vize danışmanlıksunda istenilen parmak izi de danışmanlıkyu yapan kişinin gerçekleştirmesi gereken bireysel bir eylemdir. Hizmet alınan turizm firması Hindistan Ankara Büyükelçiliği veya Hindistan İstanbul Başkonsolosluğunun girişine kadar eşlik edebilir. Hindistan’a turistik, ticari veya başka bir sebeple ziyarette bulunmak isteyen, umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil) veya hizmet pasaportuna (gri) sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize alması gerekmektedir. Hindistan Cumhuriyeti vize muafiyetini yalnızca T.C Diplomatik Pasaportuna (siyah) sahip olan kişilere 90 gün süreli olarak vermektedir. Vize muafiyeti bulunmayan pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yani, umuma mahsus (bordo) , hususi (yeşil) veya hizmet pasaportuna(gri) sahip olan kişilerin vize danışmanlıklarını planladıkları seyahatinin en az on beş gün öncesinde Türkiye’de bulunan Hindistan Ankara Büyükelçiliği veya Hindistan İstanbul Başkonsolosluğuna geçerlilik süresi altı aydan kısa olmayan pasaportları ve gerekli evraklarıyla birlikte danışmanlık yapması gerekmektedir.
HİNDİSTAN VİZESİ BAŞVURU AŞAMASI
Hindistan’ın Türkiye Cumhuriyeti Dış temsilcilikleri olan, Hindistan Ankara Büyükelçiliği ve Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu, diğer bütün Türkiye Cumhuriyeti’ne vize uygulamasında bulunan ülkeler gibi, istemiş olduğu evrakların bir bütün olarak ele alıp eksiksiz olmasını gözetmektedir. Hindistan vize danışmanlıksunda sunulacak evrakların eksiksiz, ideal olarak sunulması durumunda çıkacak olan vizenin daha uzun sürede sonuçlanması veya ret alma riskini azaltacaktır. Hindistan konsolosluğu Hindistan Vizesi için gerçekleştirilmiş olan danışmanlıkda sunulan evraklarda bir eksiklik veya uygunsuzluk olduğunu tespit ettiği takdirde ek evrak talebinde bulunabilir.
Online Hindistan Danışmanlık formu: Hindistan Türkiye Cumhuriyeti Dış temsilcilikleri, Hindistan vizesi için müracaatları online kabul etmektedir. Hindistan Büyükelçiliği resmî web sayfasından yapılan Hindistan vize danışmanlıksu online Hindistan Danışmanlık Formunun İngilizce olarak eksiksiz bir şekilde doldurulması istenmektedir. Formun son sayfasında danışmanlık sahibi kişinin boyutları istenilen şekilde olan vesikalık bir fotoğrafı taranarak eklenmesi ile tamamlanıyor. Yapılmış olan danışmanlıkda eğer bir sorun yoksa, vize danışmanlıksu sahibine biometrik parmak izi için randevu tarihi sekmenine aktarır.
Seçmiş olduğunuz danışmanlık tarihinde yanınızdan olması gereken evraklar ilk olarak başvurmuş olduğunuz vize kategorisine uygun olarak düzenlenmiş olması, onaylı online Hindistan vize danışmanlık formunu ıslak imzalı ve fotoğraflı çıktısı alınmış nüshası ile birlikte sunulmalıdır.
HİNDİSTAN VİZE BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ OLAN EVRAKLAR VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
PASAPORT SÜRESİ: Hindistan Türkiye Dış Temsilcikleri, Hindistan vize danışmanlıksunda beyan edeceğiniz pasaportun on yıldan eski olması durumunda işleme almayacaktır. Ayrıca planlamış olduğunuz Hindistan seyahatinizin bitiş tarihinden itibaren ez az altı aylık geçerliliği olması gerekmektedir. Pasaportunuzun aşırı yıpranmış olması, deforme olması durumun dada işlemleriniz geçerli olmayacaktır. Danışmanlıknuzu yaparken beyan edeceğiniz pasaportunuzda en az 2 boş sayfa olması gerekmektedir. Bu şartlara uygun olmazsa Hindistan dış temsilcilikleri yani Hindistan Ankara Büyükelçiliği ve Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu işlemlerinizi başlatmayacaktır. Ayrıca pasaportun ön iki sayfasının, pasaportta eğer başka bir ülkenin vizesi varsa vizenin bulunduğu sayfaların ve pasaportta bulunan bütün damgaların renkli fotokopisini evrak dosyanıza eklenmesi gerekmektedir.
VESİKALIK GÜNCEL FOTOĞRAF: Hindistan Büyükelçiyi veya Başkonsolosluğuna yapılacak Hindistan Vize danışmanlık için oluşturduğunuz evrak dosyasına eklenmesi gereken vesikalık fotoğrafın birtakım özelliklere sahip olması gerekmektedir. Biometrik fotoğrafın 5×5 cm ölçülerinde olması ve altı aydan yeni ve güncel olması gerekmektedir. Güncel halinizi temsil eden fotoğrafınızın arka fonu beyaz olması gerekmektedir. Hindistan vize danışmanlıksu için çekilen fotoğrafta şapka gözlük eşarp başörtüsü gibi aksesuarlarla yüzünü kapatmaması gerekmektedir. Dini sebeplerle istisnalar yapılabilmekle birlikte, gözlerin önü kapalı olmaması gerekmektedir.
BANKA HESAP ÖZETİ: Hindistan’a yapmayı planlamış olduğunuz seyahatinizde Hindistan Dış temsilciliklerine yani Hindistan Ankara Büyükelçiliği veya Hindistan İstanbul Başkonsolosluğuna orada yapacağınız harcamaları karşılayabileceğinizi garanti edebilecek şekilde olan (en az 3000 TL bakiyeli) güncel tarihli, bankadan temin edebileceğiniz hesap dökümü veya banka hesap cüzdanını ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu belge banka yetkilisi tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış olması gerekmektedir. Banka imza sirküleri, Banka hesap özetine eklenmelidir.
HİNDİSTAN VİZE TALEP DİLEKÇESİ: Hindistan Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliklerin hitaben yazılacak, Hindistan’a seyahatinizin amacını, seyahatinizin planının detaylı açıklamasını kapsayan vize talep dilekçesidir. Hindistan Büyükelçiliğine hitaben yazılması gereken vize talep dilekçesinin, Hindistan’a seyahat planlayan kişinin çalıştığı kişinin veya kurumun antetli kağıdına yazılması gerekmektedir. Ticari olarak yapılan danışmanlıklar için gerekli olan bu ayrıntı, kişinin bağlı olarak çalıştığı kurum yetkilisi tarafından ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Dilekçe danışmanlık sahibinin seyahat amacını, seyahat tarihlerini ve seyahatin nasıl karşılanacağı ile ilgili bilgilerle oluşturulmalıdır. Hindistan Büyükelçiliği resmî web sayfasından yapılan online danışmanlıkya istinaden alınan randevu tarihinde, Hindistan’a planlamış olduğunuz seyahatin kategorisine uygun bir şekilde istenilen evrakların tam ve güncel olması, onaylı online Hindistan vize danışmanlık formunu ıslak imzalı ve fotoğraf çıktısı alınmış bir şekilde birlikte sunulması gerekmektedir. Bu noktada evrakların güncelliği konusu çok önemlidir. Hindistan Türkiye Dış Temsilciliklerine yapılacak danışmanlık veya Hindistan’la iş partnerliği bulunun turizm firmaları aracılığıyla yapacağınız danışmanlıklarda beyan edeceğiniz evrakların 3 aydan daha eski olmaması önemli bir noktadır.
Hindistan Büyükelçiliği, Hindistan’a seyahat planlayan ve Hindistan vize danışmanlık işlemlerini gerçekleştirmek isteyen kişilerden yerleşim yerini detaylı bir şekilde beyan eden Nüfus Müdürlüğünden alınmış güncel tarihli ikametgâh belgesini talep eder. Aynı zamanda nüfus cüzdanının önlü arkalı renkli fotokopisinde ikametgâh belgesiyle birlikte sunulması tavsiye edilir.
HİNDİSTAN VİZE ÜCRETLERİ:
Hindistan vize ücretleri tercih edilecek Hindistan vize tipine göre ve talep edilen vizenin süresine göre farklılık göstermektedir. Hindistan vize ücretleri Hindistan Türkiye Dış Temsilcilikleri olan Hindistan Ankara Büyükelçiliği veya Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu için danışmanlık yapan turizm firmalar aracılığıyla bilgi edinilebilir. Güncel fiyatlandırma Hindistan Ankara Büyükelçiliği Hindistan İstanbul Başkonsolosluğu tarafından belirlenmektedir.
HİNDİSTAN VİZESİ ÇIKIŞ SÜRESİ:
Hindistan Ankara Büyükelçiliği ve Hindistan Konsolosluğu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının veya Türkiye’de uzun süreli oturum izni bulunan diğer ülke vatandaşlarının işlemlerini 2 iş günü içerisinde sonuçlandırmaktadır. Fakat danışmanlıkda bulunan kişi Türk vatandaşı değilse ve Türkiye’de uzun süreli oturum izni yoksa vize işlemi danışmanlık tarihinden sonra dört iş günü içerisinde tamamlanıyor. Çifte vatandaşlığı bulunan kişilerde ise işlem süresi yine Türk vatandaşı olmayan kişilerin işlemlerinde olduğu gibi dört iş günü sürmektedir.
Ancak bu süreler Hindistan Başkonsolosluğunun ve Hindistan Büyükelçiliğinin tasarrufunda olan sürelerdir. Ekstra bir araştırma veya sorgulama durumlarında bu sürenin uzaması olağandır. Danışmanlık işlemlerini gerçekleştirdikten sonra bu öngörülen sürelerin garantisi yoktur. Bahsedilen ayrıntılar dışında Türkiye ya da Hindistan’ın resmî tatillerine denk gelen zamanlarda veya Hindistan Konsolosluğunun iş yoğunluğuna bağlı olarak süreç uzayabilir.
HİNDİSTAN VİZESİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER:
-Hindistan Türkiye Dış Temsilciliklerine yapılacak olan vize danışmanlık sahiplerinin Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Çin, İran, Irak, Sudan vatandaşı olması durumunda Hindistan Dışişleri Başkanlığı (MEA) ve Hindistan İçişleri Başkanlığı’ndan (MHA) referans formu danışmanlık sırasında faks olarak sunulması gerekmektedir.
-Hindistan sınırları içerisinde bulunan deniz taşıtlarına, iş ziyareti veya teftiş amacıyla gitmeyi planlayan kişilerin Hindistan giriş vizesine başvurmaları önerilir.
-Hindistan vatandaşlarının eşlerine ve bakmak yükümlülüğü olduğu aile fertlerine PERSON OF İNDİAN ORİGİN statüsünde evlilik belgesi veya doğum belgesi sunmaları halinde Hindistan Vize danışmanlıksu onaylanabilmektedir.
– Hindistan’da iş görüşmesine giden, akademik araştırma amacıyla uzun süreli vizesi bulunan kişilerin eşlerine ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireylerinede, kişinin vize süresi kadar vize verilir.
HİNDİSTAN VİZESİ İLE ALAKALI SORU CEVAP
HİNDİSTAN TURİSTİK VİZE BAŞVURUSUNUN RET OLMA OLASILIĞI NEDİR?
-Hindistan Konsolosluğuna yapmış olduğunuz turistik vize danışmanlıklarında değerlendirme ve tasarruf komple Hindistan Türkiye Dış Temsilciliklerinde olmakla birlikte, bu olasılığı yok saymamızda, değerlendirebilmemizde mümkün değildir.
HİNDİSTAN TURİSTİK VİZE BAŞVURUM RET OLDUĞU TAKDİRDE ÜCRET İADESİ ALABİLİYORMUYUM?
-Hindistan Konsolosluğuna vize danışmanlıksunda bulunduktan sonra ret aldığınız takdirde ücret iadesi olmamaktadır.
HİNDİSTAN KONSOLOSLUĞUNA BAŞVURU YAPTIKTAN SONRA EK EVRAK TALEP EDERLERMİ?
-Evet, Hindistan konsolosluğu sizin sunmuş olduğunuz evraklarınıza ek olarak gerekli görürlerse evrak doküman isteyebilirler. Parmak izi vermeye gittiğiniz gün inceleme sonucunda ek bir evrak isterlerse gün içerisinde sizlere bildirirler. .
HİNDİSTAN VİZE BAŞVURUMU ŞAHSENMİ YAPMALIYIM? BENİM ADIMA BAŞKA BİRİSİ YA DA YETKİLİ TURİZM ACENTASI YAPABİLİRMİ?
-Danışmanlıknuzu ve evrak takibinizi yetkili turizm acentesi yapabilir fakat parmak izi noktasında 70 yaşın altında iseniz kişinin kendisinin bulunması gerekmektedir.
HİNDİSTANA ÖNÜMÜZDEKİ AY KONFERANS İÇİN GİDECEĞİM SENEYE TURİZM AMAÇLA GİDECEĞİM. BAŞVURMAM GEREKEN VİZE TİPLERİ DEĞİŞİKLİK GÖSTERECEKMİ? HANGİ VİZELERE BAŞVURMAM GEREKİYOR?
-Hindistan seyahatinizin amacı yapacağınız danışmanlıknun niteliğini değiştirecektir. Konferans için Hindistan’da bulunmak istediğiniz tarih aralığı için Hindistan konferans vizesine danışmanlıkda bulunmalısınız, turistik amaçla gerçekleştirmek istediğiniz seyahatiniz için Hindistan turistik vize danışmanlıksunda bulunmanız gerekmektedir.
HİNDİSTANA FUAR VE İŞ TOPLANTISI İÇİN GİTMEM DURUMUNDA HANGİ VİZEYE BAŞVURUDA BULUNMAM GEREKİYOR?
-Hindistan’a ticari bir amaçla gitmek istediğiniz zaman Hindistan ticari vizesine başvurmanız gerekmektedir.
HİNDİSTAN VİZE BAŞVURUM NE KADAR SÜREDE SONUÇLANIR?
-Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı iseniz vizeniz 2 iş günü içerisinde sonuçlanır.
HİNDİSTANIN HER BÖLGESİNE UYGULANAN VİZE AYNIMIDIR?
-Hindistan Büyükelçiliğinden ya da Hindistan Başkonsolosluğundan edinilen Hindistan vizesi ile Hindistan’ın herhangi bir bölgesine giriş yapabilirsiniz.
HİNDİSTAN VİZEMİ ALDIM FAKAT UÇUŞUM AKTARMALI. AKTARMA YAPACAĞIM YERDE TRANSİT VİZE GEREKİRMİ?
-Bu aktarmanızı yapmayı planlamış olduğunuz ülkenin vize politikasıyla alakalı bir durumdur. Aktarma yapacağınız ülkeye bağlıdır.