Guangzhou Başkonsolosluğu

Guangzhou Başkonsolosluğu
Çin ülke politikaları gereğince, Çin’e seyahatte bulunmak isteyen Türk vatandaşları vize uygulamasına tabidirler. Hususi ve diplomatik pasaport sahibi olanlar bu uygulamadan muaftırlar. Çin’e yapacakları 30 güne dek olan seyahatlerinde Çin vizesi almak durumunda değildirler. Ancak bu durum 30 güne kadar olan seyahatler için geçerlidir. Daha uzun süre zarfında yapılacak olan konaklamalarda vize alınması gerekmektedir.
Çin vizesi kapsamında, kapıda vize uygulaması yoktur. Seyahate çıkmadan evvel uygun olan vize türüne danışmanlıkda bulunmak gerekir. Kişiler Çin konsoloslukların yetkilendirdiği vize danışmanlık firmaları aracılığıyla vize danışmanlıklarında bulunabilirler. Ancak vize danışmanlıkların değerlendirilme inisiyatifi tamamıyla Çin konsolosluklarının yetkisindedir. Vize danışmanlık firmaları vize danışmanlıklarını asla değerlendiremezler. Bunun yanı sıra Çin konsolosluklarının gerekli gördükleri durumlarda vize danışmanlıksunda bulunan kişilerden ek evrak talep etme durumları ya da mülakat isteme hakları mevcuttur.
Çin Vizesinde Davetiyenin Önemi
Çin vize danışmanlıklarında oldukça önemli olan bir nokta davetiye konusudur. Çin’den gelmesi gereken davetiye belgesi, Çin vize danışmanlıkları için zorunlu bir durumdur. Çin’e yapılacak olan seyahatin amacı ne olursa olsun davetiye konusu kesinlikle bir zorunluluktur. Ayrıca Çin’den gelmesi gereken davetiyenin resmi makamlarca gönderilmiş olması gerekmektedir.
Çin Vize Danışmanlıksu İçin Gerekli Olan Evraklar
Çin vize danışmanlıklarında gerekli olan evraklar, danışmanlıklan vize türüne göre değişiklik gösterirler. Ancak genel anlamda standart olan belgeler söz konusudur. Bu belge ve evrakların belli standartlarda hazırlanması vize danışmanlıklarında büyük önem taşır. Bunlardan birisi pasaporttur. Vize danışmanlıksu yapmak isteyenlerin pasaportları son on sene içerisinde alınmış olmalıdır. Pasaport altı ay geçerli olmalı ve en az iki sayfası da boş şekilde olmalıdır.
Çin vize danışmanlıksunda dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de fotoğraflardır. Çin vize danışmanlıklarında biyometrik değil vesikalık fotoğraf kullanılır. Vesikalık fotoğraf son üç ay içinde çekilmiş bir fotoğraf olmalıdır. Fotoğrafın, vize danışmanlıksu yapan kişinin son görünümünü temsil etmesi gerekir. Ayrıca fotoğraflar 3,3 * 4,8 cm boyutlarında olmalıdır.
Çin vize danışmanlıksunda teslim edilecek olan tüm evrak ve belgeler mutlaka güncel olmalıdırlar. Ayrıca evraklardaki bilgilerle vize danışmanlık formunda yer alan bilgiler birbirini doğrular nitelikte olmalıdır. Herhangi bir şekilde yanlış, eksik veya hatalı bir bilgi beyanı olduğunda vize danışmanlıkları direkt reddedilmektedir. O nedenle teslim edilen tüm evrakların güncel tarihli ve doğru bilgi içerikli olması büyük önem taşır.
Çin Vizesi Ücretleri
Çin vize danışmanlıklarında gerekli olan ücretler dolar üzerinden tahsil edilirler. Çin vize ücretlerinde değişik fiyatlar mevcuttur. Bu değişiklik vizenin tek giriş, çift giriş veya çok girişli türlerinin olmasından dolayıdır. Vize danışmanlıksu olumsuz bir şekilde sonuçlandığında ya da danışmanlık reddedildiğinde ödenen Çin vize ücretinin iadesi söz konusu değildir.
Çin Vizesi Hakkında Önemli Bilgiler ve Güncellemeler
Çin’e ziyarette bulunacak olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları vize uygulamasına sahiptirler. Diplomatik, hizmet ve hususi pasaport sahipleriyse 30 güne dek olan seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Bunun yanı sıra Çin özel yönetim bölgelerinden olan Hong Kong ve Makau için vize uygulaması yoktur. Buralara seyahat edecek olan Türk vatandaşları vizeden muaftırlar.
Türkiye vatandaşlarının uymaları gereken vize koşullarıyla ilgili olarak belli tarihlerde belirli güncellemeler yapılmıştır. 15 Şubat 2016 tarihindeki değişikliğe göre Çin’e turizm amacıyla seyahatte bulunmak isteyenler vize danışmanlıklarını bireysel şekilde yapamayacaklardır. Ancak grup şeklinde Çin seyahatine gidecek olanlar Çin turistik vize danışmanlıksunda bulunabileceklerdir. Diğer önemli bir güncellemeyse davet mektubuyla ilgilidir. Çin vize danışmanlıklarında davetiyenin önemi büyüktür. Çin’deki firmalar tarafından gönderilen davet mektupları daha evvelinde kabul edilirken artık kabul edilmemektedirler. Geçerli olan davetiye mektupları yalnızca Çin’deki belediyelerden alınan davetiye mektuplarıdır. Yani davetiyeler resmi makamlar tarafından gönderilmiş olmalıdır.
Tek Girişli ve Çok Girişli Vize
Çin vizesine ilk defada başvuran kişiler tek girişli ya da çift girişli vize talebinde bulunabilirler. Tek girişli olan vizeler üç ay geçerliliğe sahip olan vizelerdir. Tek girişli vize sahibi olanlar vizenin verildiği tarihten itibaren üç ay içinde Çin’e giriş yapabilirler ve Çin’de yalnızca 30 gün kalabilirler. Çok girişli olan vizeler genelde uzun süreli vizelerdir. Buradaki önemli nokta çok girişli vizeye sahip olunsa da kişilerin bir girişte en fazla otuz gün kalma hakkına sahip olduklarıdır. Çin’ seyahat yapmadan evvel vizenin tek giriş mi yoksa çift giriş mi olduğu kontrol edilmelidir. Ayrıca Çin’deki kalış süresine de dikkat edilmeli, vize süresi asla geçirilmemelidir. Aksi halde vize ihlali söz konusu olur ve Çin Halk Cumhuriyeti tarafından para ya da hapis cezası alınabilir.
Çin Vize Türleri Nelerdir?
Çin vize türleri Çin’e yapılacak olan seyahatin amacına ve kişilerin meslek gruplarına göre değişiklik gösterirler. Kişiler yapacakları seyahatin amacına uygun olan vize türüne danışmanlıkda bulunmalıdırlar. Aksi halde vize danışmanlıkları olumsuz şekilde sonuçlanabilir veya direkt reddedilebilir. Vize türleri en genel anlamda kısa süreli ve uzun süreli vizeler şeklinde kategorize edilirler.
Kısa süreli Çin vize türleri aşağıdaki şekildedir:
- Turistik Vize L Tipi: Çin’e turizm amaçlı seyahat etmek isteyenlere verilir.
- Ticari Vize M Tipi: Ticari faaliyetler için Çin’e gidecek olanlara verilir.
- Yatırımcı Vizesi F Tipi: Araştırma, iş görüşmesi ya da ziyaret amaçlı faaliyetler için Çin’ gidecek olanlara verilir.
- Transit Vize G Tipi: Çin’den transit geçiş yapacak olanlara verilir.
- Öğrenci Vizesi X2 Tipi Vize: Çin’de eğitim alacak kişilere verilir. Bu vize türüne sahip olanlar Çin’de en fazla 180 güne kadar kalabilirler.
- Basın Mensubu Vizesi J2 Tipi: Çin’e röportaj yapmak amacıyla gidenlere verilir. Yabancı uyruklu gazeteciler Çin’de en fazla 180 güne kadar kalış yapabilirler.
- Mürettebat Vizesi C Tipi: Uluslararası kara taşımacılığında çalışan araç şoförleri ile uluslararası alanda tren taşımacılığı, deniz, hava araçları mürettebatları ve aileleri için verilen vizedir.
- Aile Birleşimi Vizesi Q2 Tipi: Çin’de en fazla 180 gün kalmak isteyen Çin vatandaşlarına ve Çin’de daimî oturum izni bulunan yabancı uyruklu kişilerin aile fertlerine verilen vizedir.
- Mesleki Eğitim Vizesi S2 Tipi:
- Üst Düzey Yetenek ve Başarı Sahibi Bireyler Vizesi R Tipi: Çin’in ihtiyacı olan üst düzey yabancı uyruklu yetenek sahibi kişilerin ya da uzmanların aldığı vizedir.
Uzun süreli Çin vize türleri aşağıdaki şekildedir:
- Oturum İzni D Tipi: Çin’de daimî şekilde oturum hakkı isteyen kişilerin aldığı vize türüdür.
- Basın Mensubu Vizesi J1 Tipi: Çin’deki basın kuruluşlarında çalışan gazeteciler için verilir. Bu kişiler Çin’de 180 günden daha fazla kalabilirler.
- Aile Birleşimi Vizesi Q1 Tipi: Çin’de ikamet eden Çin vatandaşı kişilerin eş, çocuk, anne ya da baba gibi aile fertlerine verilen vizedir.
- Mesleki Eğitim Vizesi S1 Tipi: İş ya da eğitim gibi nedenlerden dolayı Çin’de 180 günden daha fazla kalan kişilerin ailelerine verilir.
- Öğrenci Vizesi X1 Tipi: Çin’de eğitim alacak kişilere verilir. Bu vize türüne sahip olanlar Çin’de 180 günden daha fazla süreyle kalabilirler.
- Çalışma Vizesi Z Tipi: Çin’de çalışma amacıyla bulunacak olan kişilere verilir.