Green Card Nedir?
Green Card (Yeşil Kart) Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) olarak bilinmektedir ve her yıl ABD hükümeti tarafından, nüfus çeşitliliğini sağlamak ve göçün az olduğu ülkelerde doğan kişiler için ön görülen, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve her sene Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası’nın (INA) 203 (c) maddesince belirlenmiş şartlarına göre düzenlenen, Dv Lottery adı altında bir kura ile sonuçlanan danışmanlıkdur.
Green Card danışmanlıksu yapıp da kazanan T.C vatandaşları, Amerika Birleşik Devletleri’nde ömür boyu oturma ve çalışma hakkı da elde ederken Amerikan vatandaşları ile kısmen aynı eşit haklara sahip olurlar. Sahip olamadıkları haklardan bazıları; ABD mahkemelerinde jüri olarak görev yapmak, oy kullanamamak, ABD pasaportu alamamak olarak bilinir. Bunun dışındaki tüm haklarınız eşittir. ABD sınırları içerisinde isterseniz kendi işinizi kurabilir ya da bir firmada çalışabilirsiniz. Çocuklarınız devlet ya da özel okullarda eğitimlerine devam edebilirler. Burs alabilirler. Ayrıca Green Card sahibi olduğunuz için birçok ülkeye de vize sorunu yaşamadan seyahat etme imkanınız olur. 5 yıl sonra vatandaşlık için danışmanlık yapabilirsiniz ve T.C vatandaşlığınızı da kaybetmezsiniz.
Çekiliş ile her yıl 55 bin kişiye Green Card verilmektedir. Her kayıt döneminde 1 defadan fazla danışmanlık yapılamaz. Danışmanlıklar online olarak yapılmaktadır. Green Card sonuçları tamamen elektronik ortamda bilgisayar tarafından yapılan bir çekiliş sonucunda belirlenmektedir. Vizeler, altı coğrafi bölge arasında eşit olarak paylaştırılır. Katılan tüm danışmanlık sahipleri eşit şansa sahiptir. Sonuçlar mayıs ayında açıklanır. Amerika Green Card danışmanlık sahipleri çekilişi kazanıp kazanmadıklarını https://dvlottery.state.gov web sitesinden kontrol edebilirler. ABD Büyükelçilikleri ve Konsoloslukları dahil olmak üzere resmi hiçbir kurum tarafından duyurusu yapılmamaktadır. Bu sebeple “Green Card çekilişi kazandınız” gibi gelen kısa mesaj ve e-postalar itibar etmeyip bilgi için resmi kurum ile iletişime geçmenizi öneririz.
Green Card Danışmanlıksu Nasıl Yapılır? Şartları Nelerdir?
Green Card danışmanlıksu yapmayı düşünüyorsanız detaylı bilgi almak için uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz.
Danışmanlıkyu online olarak resmi siteden yapabilir, bizim aracılığımız ile de gerçekleştirebilirsiniz. Danışmanlık tamamen ücretsiz olup, danışmanlık ofisleri danışmanlık ücreti talep ederler. Danışmanlık formunu doğru bir şekilde doldurmanız oldukça önemlidir. Yanlışlık tespit edildiği takdirde diskalifiye olursunuz. Formda sizden istenen fotoğrafı uygun bir şekilde çekilip yüklemelisiniz.
Başvurmak için;
- En az lise mezunu olmak ya da son 5 yıl içerisinde en az 2 yıl uzmanlık gerektiren bir işte çalışmak,
- 18 yaş üstü olmak yeterlidir. Üst yaş sınırı yoktur.
Danışmanlık yapılırken İngilizce bilme şartı aranmamaktadır. Evli kişiler ayrı ayrı danışmanlık yaptıklarında şansları artmaktadır. Çünkü çiftlerden biri kazandığı takdirde tüm ailesi de kazanmış sayılır. Green Card danışmanlıkları vize almanızı engellemez ya da etkilemez. Danışmanlıknuz reddedilirse tekrar danışmanlık yapabilirsiniz. Danışmanlık sırasında size bir confirmation numarası verilecektir. Bu numarayı kaybetmemelisiniz çünkü çekiliş sonuçlarını bu numara üzerinden kontrol etmeniz gerekecektir. Birden fazla Green Card danışmanlık formları bulunmaktadır. Danışmanlık yapmadan önce hangi şartlarda gitmek istediğinizi iyice araştırarak karar vermeniz uygundur. Bu süreçte uzman arkadaşlarımızın size destek olabilmesi için bizimle irtibata geçin.
Bunlar;
- Akrabalık yoluyla danışmanlık yapmak için I-130 formunu (Yabancı Akraba Dilekçesi),
- İstihdam Yoluyla Green Card danışmanlıksu yapmak istiyorsanız I-140 formu (Yabancı İşçi İçin Dilekçe)
- ABD’de bir iş girişimine sermaye yatırmayı düşünüyorsanız, I-526 formunu (Yabancı Girişimci Göçmen Dilekçesi),
- Bazı özel durumlarda ise I-360 formu, (Amerasian) dul veya özel göçmenlik dilekçesi doldurabilirsiniz.