Cezayir Konsolosluğu
Konsolosluklar, bir devletin başka bir ülke sınırları içerisindeki ticaret ilişkilerini, diplomatik ilişkileri, o ülkenin vize danışmanlık işlemlerini, kendi ülke vatandaşlarının doğum, ölüm, nikâh gibi işlemlerini yürüten diplomatik bir kurumdur. Ayrıca konsolosluklar, bulundukları sınırlar içerisinde kendi ülke çıkarlarını ve vatandaşlarının o ülkedeki haklarını korumakla yükümlüdür.
Cezayir Konsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde yaşayan kendi ülke vatandaşlarının doğum, ölüm, evlilik gibi olaylarıyla da ilgilenmektedir. Cezayir vatandaşı olup da Türkiye’de yaşayan kişilerin ulaşım, sağlık ve eğitim gibi temel haklarını da Cezayir Konsolosluğu korumaktadır. Konsolosluklarda devletlerin Dış İşleri Bakanlığı tarafından görevlendirilen başkonsolos, konsolos ve konsolos yardımcısı görev yapmaktadır. Unvanlar görev yapılan yerlerin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.
Türkiye ve Cezayir arasındaki ticari, diplomatik ve kültürel ilişkiler Osmanlı Devleti döneminden bu yana devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti ve Cezayir devleti arasındaki diplomatik, ticari, kültürel ilişki ise 1962 senesinde Cezayir Devleti ülkesinin tam bağımsızlığını kazanmasıyla başlamıştır. 1962 yılından bu yana Cezayir ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki tüm ilişkiler dostluk çerçevesinde devam etmiştir.
Türkiye’nin Cezayir’in El Biar kentinde konsolosluğu yer almaktadır. Cezayir’in de Türkiye’de Ankara ve İstanbul’da ülke temsilcilikleri yer almaktadır. Bunlar; Cezayir Ankara Büyükelçiliği ve Cezayir İstanbul Başkonsolosluğu’dur. Bu iki hizmet binası Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Her iki kurum da ayrı ayrı bölgelere hizmet vermektedir, yani iki kurumun da hizmet bölgesi farklıdır.
Konsolosluklar Cezayir Devleti’ne ait olan resmi temsilcilikler olsalar da Türkiye Cumhuriyeti içerisinde diplomatik temsilci sıfatı taşımamaktadırlar. Özellikle diplomatik görevler için atanmış devlet çalışanları hariç hiç kimseye diplomatik ayrıcalık verilmemektedir. Diplomatik temsilcilikler olmasalar bile konsolosluk binaları ve binanın yer aldığı alanlar dokunulmazdır. İzinsiz giriş yapmak yasaktır ve cezai yaptırımlar uygulanabilir.
Cezayir Konsolosluğu’nun Görevleri
Cezayir Konsolosluğu ve Cezayir Büyükelçiliği, Cezayir Devleti’nin Türkiye’deki tüm faaliyetlerin temsilcisi olarak sayılmaktadır. Ticari, kültürel ve diplomatik faaliyetlerin yanı sıra birçok farklı görevleri bulunan konsolosluklar resmi bir makam olarak kabul edilir. Konsolosluk çalışanları Cezayir Devleti tarafından atanır ve resmi olarak görevlerden sorumludurlar. Cezayir ülke çıkarlarını korumak ve vatandaşlarının resmi işlemlerinden de konsolosluklar sorumludur.
Cezayir Konsolosluğu’nun Türkiye’deki görevleri antlaşmalarla belirlenmiştir. Cezayir Konsolosluğu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde ticari faaliyetlerdeki çıkarları korumakla yükümlüdür. Ayrıca vatandaşlarının pasaport yenileme işlemlerini, temel hak ve özgürlüklerini koruma görevini üstlenmiştir. Kendi ülke vatandaşlarının ölüm, doğum, evlilik, boşanma gibi durumların da yetkili mercii Cezayir konsolosluklarıdır.
Cezayir’e seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Cezayir İstanbul Başkonsolosluğu ya da Cezayir Ankara Büyükelçiliğine vize danışmanlıksu yapmak zorundadır. Cezayir vizesi almak ve Cezayir’e seyahat etmek isteyen her vatandaş gerekli vize danışmanlık evraklarını tamamlayarak bu kurumlara başvurabilmektedir. Vize danışmanlıklarının değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması aşamasındaki yetkili merciiler yalnızca Cezayir İstanbul Başkonsolosluğu ya da Cezayir Ankara Büyükelçiliğidir.
Cezayir vizesi almak istiyorsanız ve hangi kuruma başvuracağınızı bilmiyorsanız bizleri arayarak danışmanlıknuzu gerçekleştirebilir veya vize hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Cezayir Konsolosluğu Tatil Günleri 2021
- 01 Ocak – Yeni Yıl
- 23 Nisan – Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
- 01 Mayıs – İşçi Bayramı
- 12-13-14-15 Mayıs – Ramazan Bayramı
- 05 Temmuz – Bağımsızlık ve Gençlik Bayramı
- 15 Temmuz – Milli İrade ve Demokrasi Günü
- 20-21-22-23 Temmuz – Kurban Bayramı
- 09 – 10 Ağustos – Hicri Yılbaşı
- 18 Ağustos – Aşure Günü
- 30 Ağustos – Zafer Bayramı
- 29 Ekim – Cumhuriyet Bayramı
- 1 Kasım – Devrimin Yıldönümü