bulgaristan

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik Yoluyla Oturum İzni

İki farklı ülkenin vatandaşı arasında yapılan evlilikler tüm dünyada yaşanan olağan bir durum ve Bulgaristan ile Türkiye vatandaşları arasında da sık sık gerçekleşmektedir. Böyle bir durumda Türk vatandaşları evlilik yolu ile oturum izni alabilmektedir. Bulgaristan vatandaşı ile evlilik gerçekleştiren bir T.C. vatandaşının eşi ile birlikte onun ülkesinde yaşayabilmesi için bazı yasal zorunlulukları yerine getirerek izin alması gerekmektedir.

Evlilik akdinin imzalanması dâhil kanunlarla belirlenmiş bazı aşamaların tamamlanması ve talep edilen Bulgaristan’da yaşama iznin alınması için hazırlanacak danışmanlık dosyası titizlikle tamamlanmalıdır. Aksi halde oturma izni alamazsınız. Bu isteğin gerçekleşebilmesi için kişinin Bulgaristan vatandaşı evlilik ile oturum izni ismi verilen süreci gerçekleştirmesi gerekir.  Birkaç aşamadan oluşan süreç, iki ülkede de tamamlanması işlemleri içermektedir. Bu vize işleminde ilk olarak D vize danışmanlıksu yapılmalıdır. Türkiye’deki Bulgaristan resmi Konsolosluk veya Büyükelçilik temsilciliğine kişisel danışmanlık yapılarak alınabilen D vize türleri arasında eğitim amaçlı, çalışan olarak, şirket kurmak veya temsilciliği yapmak, emeklilik hakları dolayısıyla, akrabalık nedeniyle ve evlendiği yabancı ülkenin vatandaşıyla birlikte yaşama talepleri bulunuyor.

Bunun için öncelikle Bulgaristan vatandaşı ile evlilik yoluyla kazanılan oturum İzni için Türkiye’deki ilgili resmi Bulgaristan Konsolosluğu/Büyükelçiliğine yapılacak olan danışmanlıklarda Türkiye’den alınacak olan evrakların tamamı belgenin alınacağı kurum tarafından doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Aynı şekilde danışmanlık dosyasına eklenecek olan belgelerin noter tarafından onaylanması ve bağlı olunan Valilikten veya Kaymakamlıktan “apostille” mühürlenmesi zorunludur. Bu vize işlemi diğer vize türlerinden biraz daha karmaşıktır. Ve belgeler daha da çoktur. Genel olarak hepsi birçok aşamadan geçmelidir. Daha sonra bu evrakların Bulgaristan’da bir yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmesi gerekir. Diğer taraftan T.C. vatandaşı tarafından hazırlanacak olan standart belgeler arasında bulunan geçerli bir pasaport, biyometrik fotoğraflar Adli Sicil Kaydı, güncel Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ve içinde istenen miktarda para bulunan T.C. vatandaşı eşin adına Bulgaristan Bankasından alınan Banka Referans Mektubunun yanı sıra evliliği kanıtlayan diğer evraklar da bulunması istenmektedir. Bunlar ise Bulgar Evlilik Cüzdanı, Bulgar vatandaşı olan eşin Bulgar pasaport ve Bulgar kimlik kartı fotokopileridir. Talep edilen Bulgaristan evlilik vizesinin alınabilmesi için ayrıca iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığını ve birlikte yaşadıklarını beyan eden taahhüttü de verilmelidir. Bulgaristan vatandaşı olan eş bir de yaşanacak olan adres ile birlikte, T.C. vatandaşı olan eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını da ayrıca taahhüt etmelidir. Bu belgeler danışmanlıkdan önce mutlaka toplanmalıdır.

Oturum vizesi için Bulgaristan’dan ve Türkiye’den evraklar tamamlandıktan sonra Türkiye’de ikamet olarak bağlı olduğunuz konsolosluktan oturum vizesi danışmanlıksunda bulunmanız gerekmektedir. Bu vizenin işlem süreci minimum 45 iş günü olup, bazen 50-60 güne kadar uzayabilmektedir. Süre konsoloslukların yoğunluğuna göre uzayabilir. Oturum vizesi alındıktan sonra Bulgaristan’da Bulgar vatandaşı eşin bağlı olduğu yabancılar şubesine gidilerek oturum kartı danışmanlıksu yapılır. Oturum vize danışmanlıkları konsolosluklardan şahsen yapılmakla birlikte evrak kontrolü ve danışmanlık ile ilgili şirketimiz danışmanlık hizmeti vermektedir. Bunun için vize merkezimizi arayabilir ve detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz.

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik ve Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Vize Takip Belgesi
  • Bulgaristan evlilik cüzdanı
  • Apostilli Sabıka kaydı Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan tasdik ettirilerek Bulgar Yeminli Tercüman tarafından tercüme edilecek.
  • 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)
  • Yapılacak taahhütnameler (Bulgaristan’dan noter tasdikli)
  • a) Türk eşin bakım ve masraflarını karşılayacağını ve oturacakları adresi beyan eden taahhütname.
  • b) Her iki eş tarafından evliliğin sahte olmadığına ve birlikte yaşadıklarına dair taahütname. 
  • Türk eş adına herhangi bir Bulgar bankasından hesap açtırılmalı ve hesabınızda minumum 3500 Euro olmalıdır.
  • Bulgar Kimlik Kartı (Liçna kart) veya Bulgar Pasaport fotokopisi. 
  • Pasaport (En az 2 yıl geçerli).
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile bilgilerini içerir).
  • Bulgaristan Kira Kontratı (Bulgaristan noter onaylı).

Bulgaristan Vatandaşı ile Evlilik ve Oturum İzni İçin Yapılması Gerekenler

Bulgaristan vatandaşı ile yapılan evlilik nedeniyle bu ülkede bulunan eşi ile birlikte yaşama isteklerini gerçekleştirmek için sırasıyla gerçekleştirmeleri gereken bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu dosyalar titizlikle ve onaylı bir şekilde ayarlanmalıdır. Özellikle son yıllarda D vize tipi almak oldukça zordur. Bu yüzden konsolosluklar çok titiz çalışmaktadır.  Bu istek için hazırlanması gereken danışmanlık dosyasını gerekli yerlere iletmeden önce evliliğin Bulgaristan’da tanıtılması ve evlilik belgesi (Граждански Брак) alınması gerekir. Bulgaristan evlilik oturumu olan, eş üzerinden “D vize” ardından Bulgaristan oturum izni alabilmek için de bazı aşamaları yapması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan eşin öncelikle bir Bulgaristan vizesi alarak ülkeye gitmesi gerekmektedir. Bu seyahatin amacı kararlaştırılan evliliğin Bulgar resmi makamları önünde tanıtmaktır. Evliliği tanıtmak bu vizeyi almak için çok önemlidir.

Evlilik tanıtıldıktan sonra verilen evlilik cüzdanı ile birlikte sıra Türkiye’de D Vize veya Oturum Vizesi olarak bilinen Bulgaristan’da uzun süreli oturum iznine başvurmaya gelmektedir. Evlilik cüzdanının da talep edilen diğer evraklarla birlikte sunulacağı danışmanlık dosyası, gerçekleştirilen evlilik nedeniyle Bulgaristan Aile Birleşimi için yapılmalıdır. Bundan sonra ise Bulgaristan’da eş ile yaşanacak olan şehrin ilgili Polis Merkezi, Yabancılar Şubesine Oturum İzni için danışmanlık yapılarak Bulgaristan Oturum Kartı alınmasıdır. Bu merkezde yapılacak ilk şey evliliğin ne amaçla veya sahte olup olmayışını araştırmaktır.  Verilen ülke oturumlarının süresine danışmanlık yapılan şube karar verir. Süresi üç ve altı ay ile bir yıllık olabilir. Fakat bu süre kesin değildir. Bazı durumlarda uzayabilmektedir. İznin ise her yıl süresi bitmeden ülkede ikamet devam edecekse yeniden yenilenmesi gerekir.

Bulgaristan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasındaki evlilikler Türkiye’de de gerçekleşebilir. Bu gibi durumlarda bazı evraklar gereklidir. Bu kişiler ayrıca Bulgaristan’da yaşadığı resmi yerleşim yerinin adres kaydının bulunduğu belediyede evliliğin evlilik siciline işletilmesi için başvurması gerekir. Bu şekilde Bulgaristan Evlilik Kayıt Örneği verilir. Bu örnekle birlikte diğer belgelerle birlikte Türkiye’deki Bulgaristan temsilciliğinde evlilikten dolayı D tipi Bulgaristan Vizesi danışmanlıksu yapılır. Gereken belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Evlenme Kayıt Örneği,
  • Nüfus Kayıt Örneği
  • Türk vatandaşının Doğum Kayıt Örneği

Bulgaristan Vatandaşı ile Evli Olanlara Vatandaşlığı Hakkı

Evlilikten dolayı verilen Bulgaristan oturum izinlerinin süresi belirlidir ve her yıl süreleri bitmeden yenilenmeleri gerekir. Ayrıca bu oturumlar beş (5) yıl boyunca geçici olarak uzatılabilir. Bu sürenin sonunda ise evlilik hala sürüyorsa Türkiye vatandaşı olan eşin Bulgaristan Sabit Oturum İznine başvurma hakkı başlar. Vatandaşlık için danışmanlık yapabilirsiniz. Bu ise aslında Bulgaristan vatandaşlığı için atılacak olan ilk adımdır. Sabit oturum alındıktan sonra üç yıl daha beklendiğinde artık bu ülkenin vatandaşlığına danışmanlık yapılabilirsiniz. Bu aşamadan sonra belli mülakatlar vardır. Bu mülakatlar ile araştırmalar yapılmaktadır. Bu mülakatlarda doğru bilgi vermeniz gerekmektedir. Yapılan mülakatlar sonucu Vatandaşlık kararı Bulgaristan makamları tarafından verilecektir. Bulgaristan vatandaşlığı ve evlilik ile oturum izni için merkezimizi arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu