bulgaristan

Bulgaristan Çalışma İzni Almak

Bulgaristan Çalışma İzni ve beraberinde temin edilen oturma izni diğer ülke vatandaşlarının Bulgaristan’da çalışma ve yaşama hakkını sağlayan izin kategorisidir. Bunun için oturum vizesi olan uzun süreli kalmak için gerekli vize alınmalıdır. Diğer vize türlerinden farklı olan bu vize türü için birçok belge hazırlanmalı ve ardından konsolosluğa danışmanlıkda bulunulmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının da Bulgaristan’da çalışabilmeleri ve oturum izni alabilmeleri için çalışma izni kategorisinden danışmanlık yaparak D-vize sahibi olmaları gerekmektedir.

Türk vatandaşlarına çalışma izni verilebilmesi için işverenin Bulgaristan ilgili kurumlarından bir talep oluşturması gerekmektedir. Davet mektubu bunun için ideal bir belgedir. Amaç orada çalışmak istediğinize dair bir kanıt göstermektedir. Devlet organları tarafından belirlenmiş olan ücretin işverence ödenmesi ile Bulgaristan’da çalışma izni alacak kişinin işlemleri başlatılacaktır. İşveren, eğer bir Türk vatandaşı için ilk kez çalışma izni danışmanlıksunda bulunacaksa Türk vatandaşının Bulgaristan dışında bulunması gerekecektir. Bulgaristan içinde yasadışı ikamet halinde olanların herhangi bir iş yerinde istihdam edilmesi yasaktır. Buna dikkat ederek danışmanlıklarınızı yapabilirsiniz.

Bulgaristan vize ücretleri ile ilgili kesin bilgi yoktur. Vize ücretleri her yıl değişmektedir. Bu yüzden vize alacağınız tarihe ve yıla göre Bulgaristan konsolosluğunu arayabilirsiniz. Vize ücretleri, belgeler, yapılacak adımlar konusunda firmamız uzun yıllardır danışmanlık vermektedir. Bizimle iletişime geçerek bu bilgiler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bulgaristan Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

  • Kısa Süreli Çalışma İzni (90 güne kadar)
  • Uzun Vadeli Çalışma İzni
  • 1 Yıllık Çalışma İzni
  • Üçüncü Ülke Vatandaşları İçin Çalışma İzni

Bulgaristan Çalışma İzni Danışmanlık Adımları Nelerdir?

  • Bulgaristan’da yasal olarak faaliyet gösteren işveren, yabancı vatandaşın çalışma izni alabilmesi için gerekli evrakları ilgili Bakanlığa bağlı Çalışma Bürosu Müdürlüğü’ne sunar.
  • Söz konusu İdare, ön inceleme için talep edilen evraklar sunulduğunda ek evrak talep edebilir. Bu tamamıyla konsolosluğun istediğine göre şekillenmektedir.
  • Çalışma Bürosu, çalışma izni talebine ilişkin görüşlerini ve evrakları İstihdam Ajansı İcra Müdürü’ne iletir.
  • Kişiye Çalışma izni verilmesi ya da verilmemesi hususunda son karar İstihdam Ajansı İcra Müdürü sorumluluğundadır. Eğer belgeleriniz eksik ya da tam değil ise vize reddedilme olasılığı vardır. Bu yüzden belgelerinizi hazırlarken oldukça titiz davranmalısınız.

Bulgaristan Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Bulgaristan’a çalışmak için gidecekler için ilk adımı Bulgaristan’da faaliyet gösteren firma atmalıdır. İşveren istidamın yüzde onunu geçmemek kaydı ile yabancı işçi çalıştırabilir. Bu yüzden ilk olarak firmanızın danışmanlık yapmasını sağlamalısınız.

Yabancı işçi istihdamı için kişinin işe uygunluğu ve yeterliliğine yönelik talep edilecek evraklar ve çalışma izni alacak kişinin kişisel dosyası ile danışmanlık yapılacaktır. Akabinde alınacak D-Vize danışmanlıksu ile kişi kısa ya da uzun süreli çalışma izni danışmanlıksunun genel adımlarını tamamlamış olacaktır. Oturum kartı ve diğer evrakların alımı ise kişi Bulgaristan’a D- Vizesi ile giriş yaptıktan sonra ancak gerçekleştirilebilir. Çalışma izni danışmanlıksunun sonuçlandırılması ortalama 45 gün sürmektedir. Bu süre konsolosluğun resmi tatil günlerinde uzamaktadır. Bu yüzden buna dikkat ederek danışmanlık yapmalısınız. Ayrıca Bulgaristan vize için belli başı şehirler vardır. Hangi şehirde ikametgâh ediyorsanız ona göre bir konsolosluk seçmelisiniz. Bunun ile ilgili bilgiyi Bulgaristan konsolosluğunun resmi sitesinde ya da Bulgaristan konsolosluğunu arayarak öğrenebilirsiniz.


Bulgaristan Çalışma İzni İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Çalışma İzni için gereken evraklar işin faaliyet ve çalışma izni alınacak kişinin kişisel bilgilerine ve uzmanlığına göre değişkenlik gösterebilir. Detaylı bilgiyi firmamızı arayarak öğrenebilirsiniz. Ancak, genel evraklar aşağıdaki gibi sıralanacaktır.

  • Çalışma izni danışmanlık formu doldurulmalıdır.
  • Çalışma izni talebinin gerekçisini içeren dilekçe
  • İşverenin noter tasdikli kayıt belgesi ya da özel tanımlama kodu belgesinin fotokopisi
  • Yetkili kurum tarafından tasdiklenmiş diploma, yetki, yeterlilik ve tecrübe seviyesini kanıtlayıcı evraklar olmalıdır.
  • İşverenin istihdam ettiği diğer yabancılara ilişkin beyanname olmalıdır.
  • İşverenin son 12 ayda istihdam ettiği diğer çalışanlara ilişkin beyanname
  • İş sözleşmesi yapılmalıdır
  • Mevzuata göre göreve ilişkin ibraz edilmesi gereken diğer evraklar olmalıdır
  • Çalışma izni alınacak yabancının en az 7 ay geçerlilik süresi olan pasaportunun fotokopisi
  • Yabancı şirketlerin üst düzey yönetici ve uzman kadroları için işlem yapılacaksa, yabancının son bir yılda yabancı şirket yapısı içinde üstlendiği görevleri gösterir yetkili kurumdan alınmış onaylı evrak ile izin danışmanlıksunu tamamlayabilirsiniz.

Çalışma Vizesi İçin İstihdam Nasıl Sağlanır?

  • Türk vatandaşı Bulgaristan’da yerel bir işveren tarafından istihdam edildiğinde.
  • Türk vatandaşı Bulgaristan’da görevlendirildiğinde ya da hizmet akdi nedeniyle Bulgaristan’a gönderildiğinde.
  • Türk vatandaşı, aynı kişiye ait şirketler arasında işçi/personel transferi yapılması sebebiyle Bulgaristan’a gönderildiğinde.
  • Türk vatandaşı kişi serbest meslek şartları gereği Bulgaristan’da bulunması gerektiğinde istihdam edilebilir.


Bulgaristan çalışma izni hakkında tüm soru ve detaylar için uzmanlarımızla iletişime geçebilir, D- Vize danışmanlıknuz ile birlikte danışmanlık sürecinizi danışmanlığımızla tamamlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken bizi arayıp ya da randevu alarak istediğiniz vize türü hakkında detaylı bilgi almaktır.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu