Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi
Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi, göçmen olmayan vize kategorisinde, Amerika’ya turistik, kültür, aile, arkadaş ziyaretleri gibi nedenlerle gitmek isteyen kişilere verilen vize türüdür. Pasaport tipleri ne olursa olsun (Yeşil, Bordo, Siyah, Gri) vize almak durumundadırlar. Bu sebeplerin dışında Amerika’ya tedavi amaçlı gitmek isteyen kişiler de bu vizeyi kullanabilirler.
B2 Turistik Ziyaret Vizesi alırken, konsolosluk sizinle mülakat yapmak isteyebilir. Mülakat sırasında sözlü olarak beyan edeceğiniz her bilgiyi, sizden yazılı olarak da isteyecekleri için doğru bilgiler vererek, gerekli evrakları sunabilmeniz önemlidir. Ayrıca vizenizin çıkma ihtimalini arttırmak için, Türkiye’ye kesin olarak döneceğinizi garantileyen belgeler sunmanız da faydalı olacaktır. (Aile, iş vb)
ABD Ankara ve İstanbul Konsoloslukları, ilk danışmanlık yapan kişilerle yaptıkları görüşme sonucunda vizenizin olumlu ya da olumsuz olduğunu bildirmektedir. Mülakat yaklaşık olarak 30 dk. civarında sürmektedir.
Bu vize ile Amerika’ya gidecek olan kişiler, orada eğitim alamaz veya çalışamazlar. Verilen vizenin geçerliliği 10 yıl olsa bile, ülkede kalma süresi 6 aydan fazla olamaz. Buna, ülkeye girişte gümrük memurları karar vermektedir. Danışmanlık yapan kişi, Amerika’nın verdiği multi vize hakkı doğrultusunda ABD sınırları içerisine birden fazla seyahat gerçekleştirebilir. Ancak her seferinde gümrük kontrolünde, ülkede ne kadar kalacaklarına yine gümrük memurları karar vereceği gibi red de verebilir. Amerika’ya giden kişinin vize izin süresi sona ermeden önce, ülkeden mutlaka çıkış yapması gerekmektedir.
Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi Nasıl Alınır?
B2 Turistik Ziyaret Vize danışmanlıksu için öncelikle Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sayfasına giriş yapıp, sizden istenilen gerekli bilgileri girerek kayıt oluşturmalısınız. Kayıt oluşturduktan sonra DS-160 formunu doldurmanız gerekir.
DS-160 Formu Nedir?
Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sayfasında bulunan online bir vize danışmanlık formudur. Bu form 70 sorudan oluşmaktadır. Formu online ve ingilizce olarak, doğru bilgilerle, doldurmanız istenir. Form doldurulmadan danışmanlık süreci tamamlanmaz. Türkçe karakter kullanmadan, danışmanlıkdan en az 3 gün önce bitirmeniz gerekmektedir. Form doldurulduktan sonra “onayla” ve “gönder” tuşuna basmadan önce, tüm bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız çünkü, formu onaya gönderdikten sonra üzerinde herhangi bir değişiklik yapılamaz. Yanlış beyanda bulunduğunuz bilgiler için tarafınıza vize verilmeyeceği gibi, cezai işlem de uygulanabilir. DS-160 formunu doldurduktan sonra karşınıza çıkan ABD vize konfirmasyon belgesini ve üzerinde bulunan AA ile başlayan barkod numarasının çıktılarını ABD Vize randevunuza götürmeyi unutmamanız gerekir. Mülakatta, formda girdiğiniz bilgiler, belge olarak da sizden ibrazı istenecektir. Forma dijital olarak biometrik fotoğraf yükleneceği için, son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, güncel bir fotoğraf çektirmelisiniz. Boyutları 5×5 cm. olmalıdır.
Form doldurulup harç bedeli ödendikten sonra mülakat için randevu yeri, tarih ve saati seçmeniz gerekir. Bu aşamayı da tamamladıktan sonra evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Evrakları hazırlama sürecinde sorun yaşarsanız, profesyonel vize ofislerinden destek alabilirsiniz.
Girmiş olduğunuz bilgilerde eksikliğin olması durumunda konsolosluk sizden en kısa sürede bu belgeleri tamamlamanızı isteyecektir. DS-160 Formunu yeniden doldurabilirsiniz ancak; her form için size farklı barkod kodu verileceğinden, barkod kodları karışıklığa neden olabilir. Bu sebepten dolayı danışmanlık işlemleriniz uzayabileceği gibi danışmanlıknuz iptal de edilebilir. Olası aksaklıkların önüne geçebilmek amacıyla 3 hafta öncesinden danışmanlıkyu yapmanız tavsiye edilir.
Amerika B2 Turistik Ziyaret Vize danışmanlıksunda bulunacak kişilerin Amerika Büyükelçiliği ya da Amerika Konsolosluğu’na hitaben vize talep dilekçesi yazmaları gerekir. Dilekçe içeriği ve uygunluk durumunu Amerika turistik vize dilekçe örneği ile karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz.
ABD Vizesi Danışmanlık Ücreti
Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi için danışmanlık yapacak olan kişiler harç bedelini ödemek zorundadırlar. Bu tutar şu an için 160 Dolar olarak bilinmektedir. Vize reddinde tutar iadesi yapılmaz. Ödeme yapıldıktan sonra iptali, iadesi ya da başka bir kişiye devri mümkün değildir. Ödemeler nakit olarak veya kredi kartı ile de gerçekleştirilebilir. Ödemeyi nakit olarak yaparsanız sisteme ödemenin yansıması 2-3 iş gününü bulmaktadır. Sisteme yansıma hızı açısından ödemeyi kredi kartı ile yapmanız tavsiye edilir. Harç tutarını ödeme işleminiz 1 yıl boyunca geçerlidir.
Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Vize için gerekli kişisel evraklar herkes için aynıdır ancak, kişiye özel bazı durumlarda evraklar da farklılık gösterebilir. Danışmanlıklar genellikle 5 iş günü içerisinde sonuçlanır. Haftasonu ve resmi tatillere göre ya da konsolosluğun yoğunluk durumuna göre bu süre uzayabilir.
Onaylanan vizeler için pasaportlar ev veya iş yeri adresinize gönderilir. Amerika B2 Turistik Ziyaret Vizesi için danışmanlık yapacak olan kişilerin harç bedelini ödemeleri gerekmektedir. Harç tutarı yatırılmadan danışmanlık yapılamaz.
Vize danışmanlıksu yaparken gezilecek olan yerlerin detaylı olarak belirtilmesi danışmanlık yapacak kişi için faydalı bir destek olacaktır.
Pasaport Bilgileri:
İstenilen pasaportun genellikle son seyahat tarihinizden itibaren 6 ay geçerliliği ve son 10 yıl içerisinde çıkartılmış olması gerekir. Son 2 sayfası mutlaka boş bırakılmalı, varsa eski pasaportlar da sunulmalıdır. Pasaport süresi dolmuş ancak vize geçerliliği olan kişilerin yeniden vize danışmanlıksu yapması gerekmemektedir. Yeni ve eski pasaport ile birlikte hazır bulunmaları, geçerli vize barkodunun bozulmamış olması yeterlidir.
Şahsi Evraklar:
- Amerika Vize (DS-160) Danışmanlık Formu ( Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sayfasından online ve ingilizce olarak doldurulmalıdır.)
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
- 2 adet Biometrik Fotoğraf (fotoğraflar güncel olmalıdır)
- Seyahat Belgesi – Pasaportun en az 6 ay geçerliliği olmalı, var olan eski pasaportlar da sunulmalıdır.
- Seyahat Sigortası
Seyahat sigortası yaptırmak için bir zorunluluk yoktur, ancak ABD’de bulunduğunuz süre boyunca güvenliğiniz açısından dururmunuza uygun poliçeyi yaptırmanız tavsiye edilir.
Çalışanlar için Şirket Evrakları:
- Antetli Kağıda Vize Talep Dilekçesi
- İmza Sirküleri
- Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi
- Vergi Levhası Fotokopisi
- Faaliyet Belgesi
- SGK Tescil Belgesi
- SGK Hizmet Dökümü
- Konaklama ve Uçuş Gidiş- Dönüş Rezervasyon Bilgileri (Amerika’da konaklanacak yerin bilgileri ve seyahat aracı hakkında gerekli rezervasyon belgeleri)
- Banka Hesap Özeti (Son 3 aylık en az 10.000 TL Bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
Sponsorlar, sanki kendileri vize alacakmış gibi evraklarını hazırlamaları gerekir.
Ev Hanımı iseniz; sponsor olacak kişinin banka hesap dökümü gerekli evraklar arasındadır.
Öğrenci iseniz; (18 yaşını doldurmamış kişiler için) muvafakatname, öğrenci belgesi, eğer üniversiteden 1 yıl içerisinde mezun olduysanız transkript belgenizi hazırlamanız gerekir.
Emekli iseniz; emekli maaş bordrosu, banka hesap cüzdanı, varsa arsa, ev ve araç tapuları sizden istenecek belgeler arasındadır.
Kamu çalışanı iseniz; danışmanlık sahibinin bağlı olduğu kamu kuruluşu yetkilisi tarafından kaşelenmiş ve imzalanmış Görev Belgesi, İzin Belgesi ve bağlı olunan kuruluş tarafından verilen Görev Kimlik Kartı fotokopilerinin sunulması gerekmektedir.
Çiftçi iseniz; bağlı bulunduğu Ziraat Odası tarafından verilen Çiftçi Belgesi aslı ve fotokopisini ibraz etmeniz gerekmektedir.
Avukat, Doktor, Mühendis gibi meslek grubuna dahil iseniz; mesleğiniz ile ilgili olarak Meslek Kimlik Kartı veya Oda Kaydı evraklarının sunulması gerekmektedir.