Uncategorized

Amerika B1 Ticaret Ziyaret Vizesi

Amerika B1 Ticari Vize Nedir? Neler Yapılır?

Amerika Ticari B1 Vize, göçmen olmayan vize kategorisinde yer alır. Türkiye’de bir şirkete bağlı olup T.C vatandaşı olan kişilerin, belirli bir süreliğine konferans, seminer, proje, kongre, fuar ve çeşitli iş faaliyeleri için Amerika Birleşik Devletleri’ni ziyaret etmek amacıyla aldıkları vizedir. Şirket sahiplerinin yanı sıra, şirket çalışanları da bu vizeye danışmanlıkda bulunabilirler. B1 Ticari Ziyaret Vizesi Amerika’da çalışmak amaçlı alınmaz, her danışmanlıknun kabul edilmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Danışmanlık yapacak olan kişiler, Ankara Amerika Büyükelçiliği ve İstanbul Amerika Başkonsolosluğu aracılığı ile işlemlerini gerçekleştirirler.

Genellikle B1 vizesi, 6 ay boyunca ABD’de kalmayı kapsar. Ticari vize alan kişiler,  ABD’de iş sözleşmeleri imzalayabilir, işe alım görüşmeleri yapabilir, ürün alımı veya tanıtımı gerçekleştirebilirler. Ancak herhangi bir iş yerini işletemez ya da çalışamazlar. Bunun için kişinin çalışma izninin olması gerekmektedir.

Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesi Danışmanlıksu Nasıl Yapılır?

Öncelikle Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesi için danışmanlık yapacak olan kişinin Amerika’nın resmi randevu sitesinden hesap oluşturması gerekmektedir. Buradan ilerleyen seçeneklerde DS-160 formu doldurulup, vize danışmanlıksu için online harç ödemesi yapılıp, randevu alınabilmektedir. Randevu yerleri iki ayrı ilde olmak üzere, Ankara Amerika Büyükelçiliği ve İstanbul Amerika Başkonsolosluğu olacak şekilde işlemlerini yapabilirler. Alınan randevu saati ve yeri değiştirilemez.

Danışmanlıkyu yapacak olan kişinin hazırlaması gereken bazı evraklar vardır ve bu evrakların eksiksiz olarak tamamlanması, vize işlemlerinin uzamaması açısından son derece önemlidir. Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesine danışmanlık yapan kişiler çalışan ise; şirket sahibinin hazırlayacağı dilekçede izinli oldukları tarih aralıkları mutlaka belirtilmelidir. Amerika’da kalınan süre boyunca masrafların kimin tarafından karşılanacağı detaylı ve açık bir şekilde iletilmelidir.

Davetiye ile Amerika’ya gidilecek ise, davet eden şirketin, antetli kağıda yazılmış olarak, davetiyeyi gönderen kişi bilgileri ve iş gezisinin ne amaçla yapıldığını anlatan bir dilekçenin olması gerekir.

DS-160 Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

DS-160; Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sitesinde yayınlanan bir belgedir ve bu belge ingilizce ve online olarak doldurulmalıdır. Randevuya gidilmeden en geç 3 iş günü içerisinde tamamlanmış olmalıdır. Belirtilen süre içersinde doldurulmayan formlar için vize danışmanlıksu kabul edilmez. Bu durumda kişinin yeniden randevu alması gerekmektedir.

Yaklaşık 70 sorunun olduğu bu formu doldururken tüm sorulara doğru cevaplar verilmesi gerekir. Yanlış verilen bilgiler için cezai işlemler uygulanabilir. Türkçe karakterler kullanmadan ve büyük harf kullanımına dikkat ederek doldurulması önem taşır. Aksi halde danışmanlıknuz iptal edilebilir. Danışmanlık görüşmesinde, formda doldurduğunuz sorular size sorulacak ve gerekli belgeleri göstermeniz istenecektir. Bu yüzden randevuya giderken tüm belgelerin doğruluğundan emin olmanız gerekir. Danışmanlıkyu yapan kişinin, randevu gününde, DS-160 belgesinin onaylanmış ve barkodlu çıktısını da yanında bulundurması gerekmektedir. Form doldurulup “imzala” ve “gönder” kısmı seçildikten sonra form üzerinde hiç bir şekilde değişiklik yapılamamaktadır. Bu nedenle, form onaya gönderilmeden önce tüm bilgiler kontrol edilmelidir. Formu doldururken yanlışlıkla işlem yaptığınız sayfayı kapatırsanız, girdiğiniz tüm bilgiler silinir. Uzun süre işlem yapılmaması halinde ise (ortalama 20 dk.), oturum otomatik olarak kendini kapatır ve girilen bilgiler silinir.

Girmiş olduğunuz bilgilerde eksikliğin olması durumunda konsolosluk sizden en kısa sürede bu belgeleri tamamlamanızı isteyecektir. DS-160 Formunu yeniden doldurabilirsiniz ancak; her form için size farklı barkod kodu verileceğinden dolayı danışmanlık işlemleriniz uzayacaktır. Olası aksaklıkların önüne geçebilmek amacıyla 1 ay öncesinden danışmanlıkyu yapmanız tavsiye edilir.

Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Vize için gerekli kişisel evraklar herkes için aynıdır ancak, kişiye özel bazı durumlarda evraklar da farklılık gösterebilir. Danışmanlıklar genellikle 5 iş günü içerisinde sonuçlanır. Haftasonu ve resmi tatillere göre ya da konsolosluğun yoğunluk durumuna göre bu süre uzayabilir.

Onaylanan vizeler için pasaportlar ev veya iş yeri adresinize gönderilir.

İstenilen pasaportun genellikle en az 6 ay geçerliliği ve son 10 yıl içerisinde çıkartılmış olması gerekir. Son 2 sayfası mutlaka boş bırakılmalı, varsa eski pasaportlar da sunulmalıdır. Pasaport süresi dolmuş ancak vize geçerliliği olan kişilerin yeniden vize danışmanlıksu yapması gerekmemektedir. Yeni ve eski pasaport ile birlikte hazır bulunmaları, geçerli vize barkodunun bozulmamış olması yeterlidir.

Biometrik fotoğraflarda dikkat edilmesi gereken konulardan birisi, fotoğrafın 6 ay önce çekilmiş (güncel), arka fonunun mutlaka beyaz olmasıdır. Genellikle 5×5 cm. ölçülerinde kabul edilmektedir. DS-160 formu doldurulurken fotoğrafın dijital olarak yüklenmesi isteneceği için daha önceden kullanılmamış olması gerekir.

ABD Vizesi Danışmanlık Ücreti

Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesi için danışmanlık yapacak olan kişiler harç bedelini ödemek zorundadırlar. Bu tutar 2021 yılı için, 160 Dolar olarak bilinmektedir. Vize reddinde tutar iadesi yapılmaz. Ödeme yapıldıktan sonra iptali, iadesi veya başka bir kişiye devri mümkün değildir. Ödemeler nakit ya da kredi kartı ile de gerçekleştirilebilir. Ödemeyi nakit olarak gerçekleştirmek isterseniz konsolosluğun anlaşmalı olduğu bankalardan, sistem üzerinden size verilen fiş ile ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Nakit ödemelerde sisteme ödemenin yansıması 2-3 iş gününü bulmaktadır.

Amerika Ticari Vize Talep Dilekçesinde Neler Olmalıdır?

Amerika Konsolosluğu’na hitaben yazılacak olan dilekçe, şirketin antetli kağıdına ingilizce olarak yazılmalıdır. Danışmanlık sahibi çalışan ise; görevi, maaş bilgisi, seyahat tarihleri, sponsor bilgileri ve görevine geri döneceğine dair taahhüt içeren, kaşeli ve imzalı bir izin dilekçesi şirket yetkilisi tarafından hazırlanmalıdır.

Eğer danışmanlık sahibi Şirket sahibi ise; yine şirketin antetli kağıdına, ingilizce olarak, seyahat planı, amacı ve şirketteki yetki durumunu anlatan bir dilekçe hazırlamalıdır.

Şahsi Evraklar:

  • Amerika DS-160 Danışmanlık Formu ( Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sayfasından online ve ingilizce olarak doldurulmalıdır.)
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
  • 2 adet Biometrik Fotoğraf (fotoğraflar güncel olmalıdır)
  • Seyahat Belgesi – Pasaportun en az 6 ay geçerliliği olmalı, var olan eski pasaportlar da sunulmalıdır.
  • Seyahat Sigortası

Şirket Evrakları:

  • Antetli Kağıda Vize Talep Dilekçesi
  • İmza Sirküleri
  • Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi
  • Vergi Levhası Fotokopisi
  • Faaliyet Belgesi
  • Varsa Fuar Davetiye Giriş Belgesi
  • Varsa Ticari Davetiye
  • SGK Tescil Belgesi
  • SGK Hizmet Dökümü
  • Konaklama ve Uçuş Gidiş- Dönüş Rezervasyon Bilgileri (Amerika’da konaklanacak yerin bilgileri ve seyahat aracı hakkında gerekli rezervasyon belgeleri)
  • Banka Hesap Özeti (Son 3 aylık en az 10.000 TL Bakiyesi olan, kaşe, ıslak imza ve banka imza sirküleri ile)
  • Varsa Şirketinize ait kira gelirleri, araç ruhsat fotokopisi


Davet Mektubunuz varsa;

  • Davet Amacı ve Süresi
  • Davet Mektubunu Gönderen Kişinin Kimlik Bilgisi ve Şirketteki Pozisyonu
  • Varsa Fuar ya da organizasyon için giriş belgeleri.

Amerika Vizesi İçin Seyahat Sigortası

Amerika B1 Ticari Ziyaret Vizesi için seyahat sigortası zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak ABD’de bulunduğunuz süre içerisinde güvenliğiniz ve ihtiyaç duyabileceğiniz müdahaleleri kapsaması nedeniyle, seyahat sigortasını yaptırmanız tavsiye ediliyor.

Covid 19 sebebi ile ilgili olarak, 26 Ocak 2021 itibari ile; hava yolu ile ABD’ye giden kişilerin son 72 saat içerisinde aldıkları negatif PCR testi sunmaları zorunluluğu getirilmiştir. Şu an için zorunlu karantina ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu