Almanya Vatandaşlığa Geçiş

Almanya Vatandaşlığa Geçiş
Almanyaya önceden belli sebeplerle yerleşen birçok Türk vatandaşı bulunmaktadır. Almanya vatandaşlığa geçiş için belli şartlar ve kriterler var. Bunlar yerine getirildiğinde Alman vatandaşlığına geçiş yapılabilmektedir. Ancak Alman vatandaşlığını hak edebilmek için o ülkeye neden ve hangi şartlarda gittikleri önemlidir. Ancak Almanya’nın şart ve koşullarına uygun olduktan sonra Alman vatandaşlığına geçilebilmektedir.
Almanya Doğumlular Alman Vatandaşı Olabilir Mi?
Almanya’da doğan kişiler Alman vatandaşı olabilir. Ancak bunun da bir takım koşulları bulunmaktadır. Şayet çocuk Almanya’da doğduğu zaman anne veya babasından biri Alman vatandaşı ise ki orada yaşamasalar bile o çocuk Alman vatandaşı sayılır. Bu yasanın temel dayanağı Almanya’da kan ilkesi olarak nitelendirilmektedir. Çocuk Almanya’da doğmuş ve anne babadan biri Alman vatandaşı ise çocuk Alman vatandaşı olmaya hak kazanır. Bu bütün dünya ülkelerinde de böyledir. Çünkü çocuğun Almanya’da doğmuş olması dolayısı ile bir Almanya doğum belgesine sahip olmasını gerektirir. Ayrıca bir diğer önemli koşul ise anne veya babadan birinin Almanya’da en az 8 yıldır yaşıyor olması gerekmektedir. Ancak bu şartların olması durumunda çocuk doğduktan sonra Alman vatandaşı sayılabilir. Böyle bir durum varsa çocuk için Alman nüfus müdürlüklerine gidip kimlik çıkartılabilir.
Çifte Vatandaş Olanlar İki Vatandaşlık Arasında Seçim Yapması Gerekir Mi?
Almanyada doğarak Almanya vatandaşlığa geçiş kazanmış olan çift vatandaşlı kişiler 23 yaşından önce bu vatandaşlıklardan birini seçmek zorundadır. Ancak sadece Alman vatandaşı olmak istiyorum demek de bu vatandaş olmak için yeterli değildir. Onun da bazı kuralları var ve bu kurallar yasalarla belirlenmiştir. Bir vatandaşlığa sahipseniz onu korumak istediğinizi bildirebilirsiniz. Fakat bunu 23 yaşına kadar bildirmeniz gerekmektedir. Bildirmemeniz durumunda Alman vatandaşı olma hakkınızı kaybedersiniz. Fakat Alman vatandaşı olmaya karar verdikten sonra yine size 23 yaşına kadar bir süre tanınmaktadır. Bu süre içinde bıraktığınızı da belgelemeniz gerekmektedir. Belgelemez iseniz bu durumda yine Alman vatandaşı olamazsınız. Bir diğer koşul ise Alman vatandaşlığı dışındaki vatandaşlığınız dan çıkmak, sizin için sıkıntıları olabilir, o zaman çifte vatandaş olmanız kabul edilebilir. Ancak bu durumu, diğer vatandaşlıktan neden çıkamadığınızı da belgelemek durumundasınız. Yani her halükarda vatandaşlardan birini seçme hakkına sahipsiniz ve çift vatandaş olmak istediğiniz de diğer vatandaşlığı neden bırakmadığınız konusunda Alman yetkililerini ikna etmek durumundasınız. Ama Ancak bunun en doğru zamanı 16 yaşında bunun için bir bildirimde bulunmaktır.
Yabancılar Yasası Nedir? Hangi Şartlar Alman Vatandaşı Olmak İçin Yerine Getirilmelidir?
Yabancılar Yasası, 2000 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır. Buna göre 16 yaşını dolduran yabancı ülke vatandaşları belli Şartları yerine getirmeleri koşuluyla Almanya vatandaşlığa geçiş danışmanlık hakkı kazanabilmektedirler. Ayrıca bunun için ebeveynlerden birinin Alman vatandaşı olmasına da gerek yoktur. Şartlar şu şekildedir; Minimum Almanya’da 8 yıl aralıksız ve yasal olarak yaşamış olmanız gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlığa başvuracağınız sırada, Almanya’da bir yıl oturum iznine sahip olunması gerekmektedir. Bu izin süreli veya süresiz olabilir. Ayrıca Almanca dil hâkimiyetine sahip olmanız gerekmektedir. Dil bilgisi bu danışmanlık sırasında mutlaka kontrol edilir. Alman vatandaşlığı için en azından dil bilginizin sözlü ve yazılı olarak yeterli düzeyde olması sizden istenmektedir. Bunun içinde en az A1 dil seviyesinde olmanız gerekmektedir. Bunun da belgelerle kanıtlanmış olması gerekir.
Alman Vatandaşı Olacak Kişide Aranan Kriterler
Alman vatandaşı olmak için danışmanlık yapacak olan kişinin Almanya’nın her türlü siyasi hukuki kültürel ve temel konularda Almanya hakkında bilgi sahibi olması gerekmektedir. Yani buradaki mantık şudur; burada bu kadar uzun süre yaşadıysanız bu ülke ile ilgili her şeyi bilmeniz gerekmektedir gibi. Bu arada Almanya’da yaşadığınız süre içinde orada yüz kızartıcı herhangi bir suçtan sabıkalı olmaması gerekmektedir. Bunun sınırları ise, en fazla 180 gün bir olaydan para cezası ile serbest bırakılmış ve ceza tecil edilmiş olmalıdır. 6 ay ve üzerinde hapis cezaları sıkıntı yaratmaktadır. Bunların dışında daha fazla cezalar alınmışsa ve bu sicil kaydına işlenmişse o zaman Alman vatandaşı olmanız söz konusu olamaz.
Alman Vatandaşlığı İçin Danışmanlık Yapacak Olan Kişiler
Almanya vatandaşlığa geçiş için danışmanlık yapacak olan kişinin geçimini kendisinin sağlıyor olması gerekmektedir. Bunun için sosyal yardım veya işsizlik maaşı kabul edilmemektedir. Bu sadece 23 yaşın altındaki kişiler için geçerli değil, onun altında veya üstünde olan kişiler için de geçerlidir. Ancak böyle vatandaşlık almak isteyen kişilerden sponsor da istenmez. Çünkü kendi geçimini kendi sağlamak zorundadır. Bir diğer konu ise Federal Almanya Cumhuriyeti, Alman Anayasası’na bağlılık göstermenizi istenmektedir. Bunun için de bir belgenin imzalanması gerekmektedir. Alman vatandaşı olmak için danışmanlık yapacak olan kişiler için, yabancılar yasasının 46 maddesinde şöyle bir ibare bulunmaktadır; daha önce sınır dışı edilmemiş olmak gerekmektedir. Vatandaşlık için danışmanlık yapacak olan kişi Alman vatandaşı değilse, eski vatandaşlığını bırakması gerekmektedir. Şayet Alman vatandaşlığına danışmanlık sırasında eski vatandaşlığından bazı sebeplerden dolayı eski vatandaşlığı bırakılamayacak durumda ise, bunun neden öyle olduğunun belgelenmesi ve Alman hükümetlerinin buna ikna olması gerekmektedir. Ayrıca Alman vatandaşı için danışmanlık yapacak olan kişi bu danışmanlıkyu kazandıktan sonra çocukları da orada sekiz yıl yaşamak zorunda olmadan ebeveynleri ile birlikte Alman vatandaşlığına geçebilirler.
Yabancılar Yasası Gereğince Şartlar
Şayet kolaylaştırılmış vatandaşlıktan yararlanıyorsanız, belli şartları sağladığınız durumda vatandaşlığa geçmeniz mümkündür. Bu şartlar Almanya’da en az 8 yıl kalmış olmak, ayrıca Almanya’da siyasi sebeplerden dolayı bir iltica danışmanlıksu mevcutsa bunun içinde en az altı yıl kalmış olmanız gerekmektedir. Yaşınız 60 yaşından büyükse, en az on iki yıldır Almanya’da yaşamış olmuş gerekmektedir. Ayrıca Almanya federal Cumhuriyeti için ve ona hizmette bulunmuşsanız, bunun için de 3 yıl orada kalmış olma şartı aranmaktadır. Almanya’da bir evlat edinmiş iseniz vatandaşlığa başvurabilmeniz için minimum üç yıl orada yaşamış olmanız şartı aranmaktadır. Ayrıca Alman vatandaşlığına başvurabilmeniz için orada süreli veya süresiz oturum izninizin olmuş olması gerekmektedir. Böyle bir danışmanlık yapabilmek için öncelikle 16 yaşını doldurmuş olmak, kendi Özgür iradenizle karar vermiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca Almanya’da Bulunduğunuz süre içinde hiçbir koşulda yüz kızartıcı suç işlemiş ve işleyecek düzeyde bir ceza almamış olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra Almanya’da bir vatandaşlık danışmanlıksu yapacaksınız orada kendi geçiminizi sağlayabilecek mali gelire sahip olmanız gerekmektedir. Bu geçim geliri işsizlik maaşı olmamalıdır. Tamamen kendi çalışıp, gelirin sana ait olması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlık müracaatı yapan kişinin Almanca bilmiş olması gerekmektedir. En az B1 düzeyinde yani iyi derecede Almancayı okuyor yazıyor ve konuşuyor olması şartı aranmaktadır. Bir de Alman vatandaşı olmak için müracaat ettiğinizde, bir önceki vatandaşlığınızdan çıkmanız gerekiyor.
Alman Vatandaşlığına Geçmek İçin Gerekli Olan Belgeler
Almanya vatandaşlığa geçiş danışmanlık yapmak için dilekçe vermeniz gerekmektedir. Bu dilekçe 16 yaşını dolduran bireyler için kendi şahsi dilekçe verebilmektedir. Alman vatandaşlığına başvuran kişilerin işlemlerini, yaşadıkları vatandaşlık dairesine gidip oradan gerekli formu alıp şahsen doldurmaları gerekmektedir. Alman vatandaşlığı için danışmanlık işlemlerine başlamadan önce Almanca iyi konuştuğunuzu ve iyi bir dil bilgisine sahip olduğunuzu belgelemeniz gerekmektedir. Bu da sizden istenen minimum B1 yeterlilik seviyesi sertifikasıdır. Ayrıca Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişiler 16 yaşın üzerinde ve aile deki kişi kişilerin de dilekçe vermeleri gerekir. 16 yaşın altındaki bireyler sadece bunu ebeveynleri onlar için yapabilir.