Almanya Şoför Vizesi

Almanya Şoför Vizesi
Almanya şoför vizesi Almanya da şoförlerin yük veya yolcu taşıması için gereken bir vizedir. Vizeye başvurduğunuz ve onaylandığı takdirde işinize başlayabilirsiniz. Almanya şoför vizesi uzun süre oturma izni veren bir vize değildir. Almanya\’dan şoför vizesi almak istediğiniz takdirde danışmanlıknuzun sorunsuz bir şekilde ilerlemesi gereklidir. Bu yüzden evraklarınızın eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanması gerekir. Almanya\’ da çalışma şartları ve imkânları her ne kadar kolay gözükse de vize alabilecek yeterli şartları sağlamadığınız takdirde ne yazık ki danışmanlıknuz olumsuz sonuçlanabilir. Vize aldıktan sonra Almanya\’da 6 aylık süreyle toplam 90 gün konaklayabilirsiniz.
Almanya Şoför Vizesi İçin Gerekli Evraklar
İlk defa Almanya vizesi alacaksanız eğer ilk olarak 2014 tarihinde yürürlüğe giren prosedür ile parmak izi vermek için konsolosluğa gitmeniz gereklidir. Bunun için randevu almanız ve randevu gün ve saatinizde gitmeniz şarttır. Parmak izi 5 yıl boyunca geçerli olduğundan bir sonraki danışmanlıknuz hızlı bir şekilde sonuçlanacaktır. Daha sonraki evraklar sırasıyla;
- Pasaport
- 2 adet biometrik fotoğraf
- İmza sirküleri
- Vergi levhası fotokopisi
- Faaliyet belgesi fotokopisi
- SGK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü
- Ticaret sicil gazetesi fotokopisi
- Kimlik fotokopisi
- Sürücü belgesi
- Tüm ülkelerde geçerli seyahat sağlık sigortası
- İkamet adresinin belirtildiği nüfus kayıt örneği
Tüm evraklarınızı hazırladıktan sonra Almanya şoför vizesi için danışmanlıknuzu yapabilirsiniz.
Almanya Şoför Vizesi İçin İşverenin Hazırlaması Gereken Evraklar
Her ne kadar çalışacak işçinin evrak hazırlaması gerekiyorsa, iş vereninde güven amaçlı ve prosedür gereği işe alınacak personele bir takım evraklar hazırlaması gereklidir. Bu evraklar;
- Çalışan ilişkisinin teyidi
- Araç plakası
- TC kimlik numarası
- Planlanan giriş ve çıkış tarihi
- SGK sigorta belgesi
- C2 nakliye izni
- Araca ait ruhsat
Seyahat Sağlık Sigortası (çalışanın acil tıbbi yardım ve hastane gibi bakım masraflarını karşılayan 30000 € teminat güvencesi sağlamasıdır.
Almanya Şoför Vizesi Danışmanlık Formu
Almanya şoför vizesi danışmanlıksunda bulunabilmek için en önemli unsur vize talep formudur. Doldurulacak olan formun hem Türkçe hem de Almanca dilinde olması ve büyük harflerle doldurulması gerekir. Formun bilgisayardan çıktısı alınacağı için kesinlikle el yazısı kullanılmamalıdır ve bilgisayar üzerinden doldurulması gerekecektir. Formda gidilecek olan ülkenin ve çalışılacak olan iş yeri adresinin belirtildiğini içeren bir belge mutlaka bulunmalıdır. Danışmanlık yapan kişinin TC kimlik bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak doldurması şarttır. Ayrıca danışmanlık formu hazırlayan kişinin iletişim numaralarını, mail adresini ve ikametgâh adresini eksiksiz olarak doldurması gerekecektir. Danışmanlık vizesinde bir diğer maddede ise danışmanlık yapan kişinin mesleki bilgileri, vatandaşlık bilgileri, hangi alanda çalışacağı ve konaklama yeri gibi bilgiler yer almaktadır. Ayrıca seyahat bilgilerinin de forma açık bir şekilde doldurulması istenir. En son aşama da ise imza atılarak form doldurulmuş olur. 18 yaşından küçük bireylerin aile imzası ile form doldurması gereklidir.
Almanya Şoför Vizesi Ücretleri
Almanya vize ücretleri ülkede kalış ve amacına göre değişmektedir. Vize ücret ve teminatları Almanya konsolosluğu tarafından belirlenir. Biyometri ve diğer hizmetler vize ücretinin dışında kalmaktadır. Ücreti vize merkezlerine nakit olarak Euro karşılığına gelen TL şeklinde ödemeniz gerekmektedir. Eğer vize danışmanlıknuz olumsuz gelirse ve onaylanmazsa vize ücreti maalesef geri iade edilemez. Bir sonraki danışmanlıknuzda ise tekrar vize ücreti ödemeniz gerekmektedir. Almanya şoför vizesi için ödemeniz gereken vize ücretini başka ülkeler için kullanamazsınız. Harcı ödedikten sonra ödeme dekontunu danışmanlıknuza eklemeniz gereklidir. Vize alacağınız duruma göre vize harcı fiyatlarını vize merkezlerinden ve internet sitelerinden detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Almanya Şoför Vizesi Kaç Günde Çıkar
Almanya şoför vizesini danışmanlık yaptıktan sonra uzun bir süre beklemeden alabilirsiniz. Bu süre ortalama 10-15 gündür. Fakat Almanya konsolosluklarının yoğunluğuna göre süre uzayabilir. Resmi tatil gibi günlerde verilen süreye bir kaç gün daha fazla bekleme süresi eklenebilir. Vize danışmanlıknuzu ülkeye giriş yapmadan en az 30 gün öncesinden yapmanız gerekir. Aksi takdirde seyahate 15 günden az zaman kalan vizeler işleme alınmamaktadır. Uzun süreli ikamet edilecek ulusal vizenin sonuçlanması 3 ayı bulabilmektedir. Danışmanlıklarınızın sonuçlanma süresini ve danışmanlık sürecini Almanya Büyükelçiliğinden ve Almanya Konsolosluğundan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.
Almanya Şoför Vizesi Almak İçin Gerekli Şartlar
Almanya şoför vizesi almak için danışmanlık yapan kişinin yerine getirmesi ve yapması gereken bazı şartlar bulunur. Vize danışmanlıksunda bulunduktan sonra tüm belgeleri elçiliğe ya da konsolosluğa bizzat elden olarak teslim etmeniz gerekir. Vizenizi ülkeye gideceğiniz tarihten en az 15 gün önce almanız gereklidir. Vize danışmanlık formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş ve imzalanmış olması gerekir. Yakın zamanda çekilmiş, aydınlık arka plan olan ve tam yüzü gösteren bir fotoğrafın olması şarttır. Pasaportun ve varsa önceki vizelerin tüm kopyasının ülkeye giriş tarihinizden önce en az 3 ay geçerli olması gereklidir. Pasaportta en az 2 sayfa boş olmalıdır. Ülkeye giriş tarihlerinin ve seyahat bilgilerinin mutlaka bulunması gereklidir. Bölgede kalınan tüm süre boyunca konaklama kanıtının olması ve yeterli geçim ücretinin bildirilmesi gereklidir. Bu ücret ülkelere göre değişmektedir.
Almanya Şoför Pasaportu
Pasaport yurt dışında gezme ya da çalışmak için gerekli bir belgedir. Türkiye\’de 4 çeşit pasaport türü vardır. Bunlar;
- Yeşil pasaport (Hususi pasaport)
- Gri pasaport ( Hizmet ya da görev pasaportu)
- Siyah pasaport (Diplomatik pasaport)
- Bordo pasaport (Umumi pasaport)
2011 yılında çipli pasaport sistemine geçildiğinden pasaportların renklerinde de bazı değişiklikler yapılmıştır. Almanya şoför vizesi için Gri pasaport ile görev yapabilirsiniz. Pasaportunuzu kaybettiğinizde ise Geçici Pasaport veya Seyahat Belgesi ile kısa süre hizmete devam edebilirsiniz. Fakat bu pasaportlar istisnai durumlarda verildiği için pasaportunuzu kaybettiğinizi ispatlamanız lazımdır.
Pasaport Türleri
. Bordo pasaport; Devlete hizmet eden kişilere verilir. Ayrıca Yeşil, Gri ve siyah pasaport alma hakkınız yok ise Bordo pasaporta başvurabilirsiniz. Bordo pasaport çıkartabilmek için gerekli evrakları eksiksiz olarak hazırlamanız gereklidir.
. Yeşil pasaport; Kadro derecesi 1, 2, 3 olan devlet memurlarına ve eski büroklatlara verilen pasaport türüdür. Devlete çalışan doktor, öğretmen ve kamu personelleri Yeşil pasaporttan yararlanabilir. Bu memurlar emekli olduklarında ya da görevden ayrıldıklarında da pasaportlarını kullanabilirler.
. Gri pasaport; Yeşil ya da Siyah pasaportu olmayan ve devlete hizmet için yurt dışına gönderilen kişilere verilen pasaport türüdür.
. Siyah pasaport; TBMM meclis üyeleri ve bakanlar bunların yanında büyük şehir belediye başkanları gibi devletin en ileri kademelerinde görev yapanlar için verilen pasaport türüdür. Siyah pasaportlu kişilerin görevlerine devam ettiği sürece ailelerine Yeşil pasaport verilebiliyor.
Almanya Şoförlüğü İçin Geçerli Ehliyet
Almanya da şoförlük yapabilmeniz için Almanya veya AB ülkelerinin herhangi birinden ehliyet almanız gereklidir. Kendi ülkenizde aldığınız ehliyetiniz Almanya da sadece 6 ay geçerli olacaktır. 6 aylık süre ise Almanya\’ya ikametgâh adresi aldırmanız ile başlamaktadır. Eğer gezme amaçlı gittiyseniz kendi ehliyetinizi kullanabilirsiniz. Almanya Şoför Vizesi alarak şoförlük yapacaksanız mutlaka ehliyetinizi Alman eşdeğerine çevirmeniz gerekecektir.