almanya

Almanya Aile Birleşiminde Dil Sinavi

Almanya Aile Birleşimi Dil Sınavı

Almanya’da yaşayan eşlerin ya da çocukların yanına gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya reşit olmayıp Türkiye’de bulunan çocukların Almanya’ya alınması için Almanya aile birleşimi vizesine sahip olunmalıdır. Almanya aile birleşimi vizesi D kategorisinde olan yani uzun süreli vize tipidir. Bu vizeye sahip olan kişi ya da kişiler Almanya’da oturum hakkı elde ederler. İstenecek olan belgeler Almanya’ya gidilecek duruma göre farklılık gösterirler. Ayrıca vize danışmanlıksunda bulunan kişilerden istenen evraklar olduğu gibi Almanya’da yaşayan kişilerden de birtakım evraklar istenmektedir. İstenen evraklar hatasız ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Eş ve çocuk durumlarından dolayı aile birliğinin korunması için var olan bu vize türü aynı ülkede yaşama imkânı sunar. Gerekli şartlar dikkatlice yerine getirilmeli ve vize danışmanlıksunda istenen tüm belgeler hatasız bir şekilde teslim edilmelidir.

Almanya Aile Birleşimi Nitelikleri

Almanya aile birleşimi durumunda Almanya’da ikamet eden kişi yabancı uyruğa sahip olan diğer kişinin eşi, çocuğu ya da velisi olabilir. Bu niteliklere sahip olan kişiler aile birleşiminden faydalanabilirler. Almanya’da bulunan kişinin aile birleşimi için belli bir gelire sahip olmasına gerek yoktur. Bu kişi yani Alman vatandaşı olan kişi sosyal yardım bile alıyor olsa eş ya da çocuğu ile birlikte aile birleşimi hakkına sahip olur. Benzer şekilde Alman vatandaşı olan kişinin yeterli büyüklükte bir evi olmasına da gerek yoktur. Ancak aile birleşimi için mutlaka bir yeri olmak zorundadır. Aile birleşim vizesi için mutlaka resmi nikâh gereklidir. Almanya’da yapılan nikah da Türkiye’de yapılan nikahta geçerli olmaktadır.

Almanya Aile Birleşimi Vizesi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Almanya aile birleşimi vizesinin sonuçlanma süresi ortalama olarak üç aydır. Ancak bu süre konsoloslukların yoğunluk durumlarına göre, resmî tatillere ya da kişinin kendi şahsi sebeplerine göre değişiklik gösterebilir.

Almanya Aile Birleşiminde Dil Sınavı Şartı

Almanya aile birleşimi dil sınavı demek aslında kişilerin Almanya’ya gideceklerinde ihtiyaç duyacakları seviyede Almanca öğrenmelerini sağlamak demektir. Kişiler Almanya aile birleşimi vizesi almak istiyorlarsa A1 denilen dil sınavını geçmelidirler. Bunun için bu sınavı geçebilecek düzeyde Almanca öğrenilmesi gereklidir. Bu sınavdan muaf olma durumu neredeyse yok gibidir. Ağır mağduriyet durumları bildirilse bile bu durumlar danışmanlıkda pek işe yaramazlar. Gerekli merciler sunulan mazeretin doğruluğunu en ince detayına kadar araştırırlar ve çok kısa bir süre içinde durumu ortaya çıkarırlar. A1 sertifikasına sahip olmadan Almanya aile birleşimi vizesi almak neredeyse imkânsızdır.

A1 Sertifikası Nedir?

Almanya aile birleşimi için yapılan vize danışmanlıklarında ibraz edilmesi gereken belgelerden birisi de A1 sınav sertifikası olmaktadır. Bu sertifika danışmanlık yapan kişinin temel seviyede Almanca bildiğini gösterir. Almanya aile birleşimi dil sınavı sonucunda elde edilen sertifikaya göre kişi günlük konuşmaları anlayabilecek ve cevaplayabilecek düzeydedir. A1 sertifikası almak için girilen sınav birkaç bölümden meydana gelir. Sınav için kurs alındığı ve kurstaki derslere devam edildiği sürece bu sınavdan geçmek oldukça kolaydır. Almanca bilgisi hiç olmayanlar ya da Almancayı yeni öğrenmeye başlayanlar sınava hazırlık için kurslardan fayda sağlamalıdırlar. Aksi halde sınavda başarısız olabilirler.

Sınav Kaç Bölümden Oluşur?

Almanya aile birleşimi dil sınavı dört bölümden oluşur. Bu bölümler okuma, yazma, dinleme ve konuşma bölümleridir. Okuma yani lesen bölümünde kişilerden bir metni okumaları ve bu metinle ilgili yöneltilen soruları cevaplamaları istenir. Yazma yani schreiben bölümünde kişilere bir konu verilir ve bu konuyla ilgili olarak herhangi bir dilekçe, form ya da mektup yazmaları istenir. Dinleme yani hören kısmında kişilere tek ya da birden fazla diyalog dinletilerek, dinletilen diyaloglarla ilgili sorulan soruları cevaplamaları istenir. Konuşma yani sprechen kısmıysa birkaç süreç şeklinde ilerler. Kişilere kendilerini tanıtması söylenir. Bazı resimler gösterilerek bu resimlerle ilgili diyaloglar beklenir veya kelime kodlaması yaptırılır.

A1 Sertifikası Nasıl Alınmaktadır?

A1 sertifikası almak için Almanya aile birleşimi dil sınavı olunmalıdır. Bu sınava Almanya Konsolosluğu’nun onay verdiği kurumlarda girilebilir. Sınav sonucunda alınan sertifika mutlaka Almanya Konsolosluğu tarafından onay verilmiş bir kurumdan alınmış olmalıdır. Aksi halde vize danışmanlıksunda geçerli olmaz. Vize danışmanlıksu esnasında alınan belgenin orijinali ibraz edilmektedir.

Hangi Durumlarda Almanca Dil Yeterliliği Aranmaz?

Aşağıdaki durumlarda Almanya aile birleşimi dil sınavı kapsamında sertifika alınmasına gerek yoktur:

  • Vize yetkilerince ve Almanya Konsolosluğu tarafından vize danışmanlıksunda bulunan kişinin belirgin bir şekilde Almanca bildiği anlaşılıyorsa
  • Almanya’da yaşayan eş AB Mavi Kart (nitelikli, yüksek eğitimli kişilerin oturma izni) sahibi biriyse
  • Almanya aile birleşimi vizesi için danışmanlıkda bulunan kişi engelliyse, ruhsal veya zihinsel bir rahatsızlığa sahipse (bu durumlar güncel doktor raporu eşliğinde ibraz edilmesi gereken durumlardır)
  • Almanya’da yaşayan eş istisna uygulamasına sahip bazı ülkelerin vatandaşıysa

Almanya’daki eşin ve aynı zamanda reşit olmayan Alman vatandaşı çocuğun yanına gidilecekse (Alman vatandaşı olan çocuğun yanına yerleşmede var olan kurallar uygulanır ancak yalnızca dil yeterliliği aranmaz)

A1 Sertifikası Alındığında Kazanılan Basit Seviye Nedir?

Dil sınavı sonucunda A1 sertifikasına sahip olan kişiler yavaş konuşulduğu zaman karşıdaki kişileri anlayabilirler. Mesajları, kısa soruları veya talimatları anlayarak bu diyaloglara karşılık verebilirler. Bunun yanı sıra bu seviyedeki kişiler kendilerini ya da bir başkasını tanıtabilirler. Karşısındaki kişiye nerede oturduğu gibi temel soruları yöneltebilirler.

Küçük ilanları, basit yazılmış mesajları, bilgilendirme levhalarını, rakamları, fiyatları, saatleri anlayabilirler. Kendileriyle ilgili kısa mesajlar yazabilirler ve yaş, adres gibi basit form bilgilerini doldurabilirler.

Almanya Aile Birleşimi Dil Sınavına Nasıl Hazırlanmak

Almanya aile birleşimi dil sınavına hazırlanma konusunda kişiler tamamen serbesttirler. Yani Almancayı istedikleri yerde ve istedikleri şekilde öğrenebilirler. Kursa gidebilirler ya da kendi kendilerine çalışabilirler. Önemli olan dil sınavına konsolosluğun yetkilendirdiği bir merkezde girilmesi gerektiğidir. Bunun dışında Almancanın nasıl ve nerede öğrenildiğinin önemi yoktur. Ancak bir kursa gidilmesi işleri çok daha kolay bir hale getirir. Özellikle dilsel beceriler Almanca kurslarında daha kolay kazanılırlar.

Almanya Aile Birleşimi Dil Sınavı Geçerlilik Süresi

Almanya aile birleşimi dil sınavı sonucunun geçerlilik süresi sınırsız şekildedir. Herhangi bir zaman kıstası bulunmaz. Ancak bazı Almanya yurtdışı temsilciliklerinde durum değişebilir. Bazı Alman yurtdışı temsilcilikleri aile birleşimi için yapılan vize işlemlerinde altı aydan daha eski olan A1 sertifikalarını kabul etmeyebilirler.

Almanya Aile Birleşimi Dil Sınavına Kaç Kere Girilebilir?

Almanya aile birleşimi dil sınavından başarısız olan bireyler bu sınava tekrar katılabilirler. Sınava giriş sayısıyla ilgili olarak bir sınırlama yoktur. Girilen sınavda yüzde altmış başarılı olmak gerekir. Bazı kurumlarda yapılan anlaşmalar neticesinde bu oran yüzde elli de olabilmektedir. Ancak bu oranların altında kalan kişiler sınavdan başarısız olmuş sayılırlar. Almanya aile birleşimi sınavından başarılı olmak için belli programlarda sınava hazırlanmak gerekir. Bu sınav gerekli şekilde hazırlanıldığı takdirde kolaylıkla geçilebilecek bir sınavdır. Bireyler kendi başlarına sınava hazırlanabilirler. Ancak dil kurslarından yardım alınması sınavdan geçmeyi daha da garanti bir hale getirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu