bulgaristan

1951 Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlık Hakkı

1951 göçmenlerine vatandaşlık hakkı tanınmıştır. Bulgaristan’a geri dönüş sağlamak isteyen 1951 Bulgaristan göçmenleri yasal haklarını aramaya çalışması sonucunda, 1951 göçmeni kişilerin vatandaşlık talepleri ortaya çıkmıştır. Bu talep doğrultusunda temsilcilikler tarafından incelemeler başlamıştır. Genel olarak başvuran göçmenler belli aşamalardan geçerek vatandaşlık hakkına sahip olurlar. Türkiye’ye 1951 Bulgaristan göçü ile yerleşen ailelerin Bulgar vatandaşlığını geri alabilmeleri için yerine getirmesi gereken bazı yükümlülükler bulunmaktadır. Bulgaristan vatandaşlığına geçiş için 1951 Bulgar göçü yaşamış ailelerin bazı tamamlamaları gereken evraklar mevcuttur. Bunlardan bazıları isim denklik belgesi, muhacir belgesi, eski Bulgar pasaportu ve doğum belgesi gibi Bulgaristan’la bağınızı kanıtlayıcı nitelikteki belgelerle birlikte Adalet Bakanlığı’ndan vatandaşlık sorgulaması yapılmaktadır. Buradan gelen cevap doğrultusunda vatandaşlık işlemleri başlar.

Adalet Bakanlığı tarafından taratılan sorguda “Bulgar vatandaşıdır” ibaresi mevcutsa 1951 yılındaki göçe istinaden vatandaşlık dosyası hazırlanmalıdır. Ardından Bulgar vatandaşlığını geri alma işlemleri başlatılmalıdır. Bulgaristan vatandaşlığı talebi, 1951 yılında hangi ilden göç edildiyse o ilden gerçekleştirilmelidir. Bu detay oldukça önemlidir. 1951 yılında göç eden Bulgaristan doğumlu ebeveyne sahip olan kişi, doğru prosedürleri uyguladığı takdirde Bulgaristan vatandaşı olma hakkını elde edilebilir. Aynı zamanda Bulgaristan vatandaşlığı hakkına sahip olan bu kişinin çocuğuna da ebeveyn üzerinden vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Vatandaşlık işlemleri ve bitmesi neredeyse 1,5 yıl sürmektedir. 1951 yılında göç eden ebeveyn vefat etmişse Adalet Bakanlığı’ndan yapılan sorgulamada “Bulgaristan vatandaşıdır” ibaresi yer aldığı takdirde gerekli prosedürler uygulandıktan sonra kişiye ebeveyn üzerinden vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Gerekli bilgi ve detayları konsolosluğun resmî sitesinden öğrenebilirsiniz. Aynı şekilde firmamızla iletişime geçerek detaylı bilgiliyi öğrenebilirsiniz.

Bulgaristan göçmenlerine danışmanlık için belli belgeler gereklidir. Bunlardan en önemlisi dilekçedir. Zayavlenie (dilekçe),

  • Dilekçe ıslak imzalı olmalıdır
  • İsimlerde yanlışlık olmamalıdır
  • Doğum tarihlerine dikkat edilmelidir
  • Hem Türkiye hem de Bulgaristan adresleri yazılmalıdır
  • 18 yasından büyük olup da ilk defa kırmızı pasaport danışmanlıksunda bulunanlara, şahit olarak danışmanlıkda 1. dereceden akraba olan 2 kişi eşlik etmelidir
  • 18 yaşından küçüklere, pasaport danışmanlıkları sırasında anne ve babası refakat etmelidir.

1949-1951 Bulgaristan Göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlık Danışmanlıkları Neye Göre Değerlendirilmektedir?

Bulgaristan göçmenlerine vatandaşlık hakkı tanınmaktadır. Bu hak belli talepler üzerine gerçekleşmektedir. 1949, 1950 ve 1951 yıllarını kapsayan resmi göç anlaşması kapsamında Türkiye’ye gelen eski Bulgaristan vatandaşları bu haklarını geri talep ederken izleyecekleri aşamaları belirleyen en önemli ayrıntı 22 Kasım 1950 tarihidir. Buna göre, bu tarihten önce Bulgaristan’dan ayrılanlar gerekli evrakları hazırlayarak vatandaşlık danışmanlıksu yaptıkları takdirde hızlı bir şekilde taleplerinin karşılığını olumlu olarak alırlar. Bu tarihten sonra Türkiye’ye göç edenlerin işlemleri ise daha uzun süreçte tamamlanmaktadır. Bu tarih çok önemlidir. Bu nedenle göç eden kişinin bu tarihten önce mi sonra mı Bulgaristan’dan çıkış yaptığı ve Türkiye’ye giriş yaptığı tespit edilmelidir. Bunun için gerekli kayıtlar ise alınması gereken İsim Denklik Belgesi’nin ekinde bulunan Göç Pasaportu fotokopisinde veya Türkiye vatandaşlığı verilene kadar kimlik yerine kullanılan Muhacir Kâğıdında yazar. Bu belgeyi kontrol ederek ona göre danışmanlıknuzu tamamlamalısınız. Diğer prosedüre göre, Bulgaristan vatandaşlığı talep edebilmek için Bulgaristan Adalet Bakanlığı’nda bu kişinin kayıtlarına bakmak gerekmektedir. Bunda da dikkat edilmesi gereken birkaç şey vardır. Ancak göçmenlerin iki ülkedeki kayıtları da farklı olabiliyor. Bu ise sorunlara neden olabiliyor ve aranan kaydın bulunamamasına veya sürecin uzamasına neden olabiliyor. Bu kayıtlarda başlıca iki sorun vardır. Bunlar ise yanlış veya tam olarak yazılmayan doğum tarihleri ve Birbirileriyle uyumlu olmayan kişinin iki ülkedeki isimleridir. Bu detaylara dikkat etmelisiniz.

Bulgaristan Göçmenleri Danışmanlık Süreci

Göçmenler için gereken bu belgeler konsolosluklar tarafından detaylı incelenmektedir. Düzeltilen doğum tarihi, alınan İsim Denklik Belgesi ve her ihtimale karşı hazır bulundurulan Muhacir Belgesi ve Tabiiyet Belgesi ile Bulgaristan Vatandaşlığı yapacak olan kişi Bulgaristan’da Adalet Bakanlığı’na başvurarak göçmen kendisiyse kendisi için, anne veya babası ise vekâlet alarak onlar için kayıt sorgulaması yaptırmalıdır. Ayrıca bu belgeler tercüme edilmelidir. Ayrıca her ihtimale karşı orijinal belgelerde yanınızda bulunmalıdır. Bu arşiv aramasında yapılan taramada Göç Pasaportu veya diğer belgelerdeki mühre göre ve kayıtlarda bu kişi hakkında düşülen notlara göre “Bulgaristan Vatandaşıdır” veya tam tersi cevap çıkabilir. Eğer 22 Kasım 1950 tarihi öncesi göç gerçekleştiyse, büyük ihtimalle vatandaşlık sorgulaması olumlu çıkacaktır. Diğer türlü biraz daha uzun süre işlemlerle uğraşabilirsiniz. Danışmanlıkyu yapan 1949-51 göçmeni sağ ise Bulgaristan’da bağlı olduğu Nüfus Dairesi’nden EGN’sini, yani Bulgaristan Kimlik Numarasını ve Bulgaristan Doğum Belgesini alarak, bir ikamet edeceği adresi belirterek danışmanlık yapacaktır.

Bulgaristan Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Çıkar? Danışmanlık sonrasında 3.5-4 ayda vatandaşlık alınabilir. Daha sonra ise çocukları için danışmanlık yapılabilir. Bulgaristan yasalarına göre vatandaşlık danışmanlıksu ancak bir önceki soy vatandaşlığa sahipse yapabiliyor. Bu süre konsolosluğun yoğunluğuna göre değişmektedir. Bu yüzden buna göre işlemlerinizi başlatmalısınız.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu