bulgaristan

18 Yaşının Altındakilerin Bulgaristan Vatandaşlık İşlemleri

18 yaşının altındakilerin Bulgar anne babadan Bulgaristan vatandaş olma hakkı vardır. Bunun için birçok belge hazırlanmalı ve gerekli yerlere danışmanlık yapılmalıdır. Bulgaristan konsolosluğu bu belgeleri inceledikten sonra onay verirse çocuk Bulgaristan vatandaşı olma hakkı kazanır. Öncelikle yapılacak şey bu hak için gerekli evrakların toplanmasıdır. Bulgaristan konsolosluğu vatandaşlık işlemleri için oldukça titiz çalışmaktadır. Bu yüzden hazırlayacağınız belgeler onaylı ve imzalı olmak zorundadır. Alınan tüm belgelerin valilikten veya kaymakamlıktan apostil mühürlü ve T.C. mühürlü olması gerekmektedir. Türkiye doğumlu olan çocuğun Bulgar olan anne veya babasından dolayı Bulgaristan vatandaşlığına geçebilmesi için tüm evrakların Bulgarca hazırlanması, hazırlanamayan evrakların yeminli tercüman tarafından çevrilmesi ve Bulgaristan noterinden tasdik edilmesi gerekmektedir. Tüm evraklar tamamlandıktan sonra görev bölgesi danışmanlık sahibinin ikametine en yakın olan Bulgaristan Büyükelçiliği veya Bulgaristan Konsolosluğuna danışmanlıklmalıdır. Bu belgeler hazırlandıktan sonra Bulgaristan konsolosluğunun görev yerlerine danışmanlıkda bulunulmalıdır. Bu yüzden konsolosluğun görev yerlerini iyi bilmeli ve ona göre danışmanlıknuzu yapmalısınız.

Bulgaristan Vatandaşlığı için Hazırlanması Gereken Belgeler Nelerdir?

  • 18 yaşının altında, Türkiye doğumlu olan çocuğun Bulgaristan vatandaşı olan anne veya babasından dolayı Bulgaristan vatandaşlığı talebinde bulunabilmesi için valiliğin veya kaymakamlığın apostilli tasdik ettiği doğum kayıt belgesini;
  • Valilik ve kaymakamlık tarafından apostilli anne ve babaya ait evlilik kayıt belgesini (anne ve baba evli değilse ebeveyn tanıma belgesi),
  • Ebeveynlerden T.C. vatandaşı olan için Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ve nüfus cüzdanı fotokopisini,
  • Ebeveynlerden Bulgaristan vatandaşı olana ait kimlik kartı (Liçna Karta) fotokopisini;
  • Bulgaristan vatandaşlığı da olan ebeveyne ait isim denklik belgesi (Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden temin edilmiş);
  • Tüm aile bilgisinin mevcut olduğu vukuatlı nüfus kayıt örneğini vatandaşlık danışmanlık dosyasında bulundurmalıdır.
  • Ayrıca danışmanlıkda konsoloslukta bulunmayan ebeveyn diğerine tahattütname vermelidir. Eksik herhangi bir belge vize problemi yaşamanıza neden olacaktır.

Daha sonrasında bu belgeler ile ilgili detaylar bittikten sonra yapılması gereken aşamalar vardır. Bu aşamalar ise şu şekilde sıralanabilir.

1 – Bulgaristan’a gidip, Bulgaristan vatandaşı ebeveynin bağlı bulunduğu şehrin İlçe Nüfus Müdürlüğüne (Slujba “GRAO” – Grajdanska Registratsiya i Administrativno Obslujvane) danışmanlıkda bulunulur.

2 –  Bulgaristan Adalet Bakanlığı (Ministersyvo na Pravosıdieto) BG Vatandaşlığı almak isteyen çocuğa BG Kimlik No (Edinen Grajdanski Nomer) verir.

3 – EGN ile BG Vatandaşı olan ebeveynin bulunduğu şehrin İlçe Nüfus Müdürlüğü (Slujba “GRAO” – Grajdanska Registratsiya i Administrativno Obslujvane) çocuğa Doğum Tasdik Belgesi düzenlenmesi (Udostovereniye za Rajdane).

4 – Udostovereniye za Rajdane ile İçişleri Bakanlığı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne (Pasaportna Slujba) pasaport için danışmanlıklur.

Türkiye Doğumlu Çocuk İçin Bulgaristan Pasaport Danışmanlıksu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan pasaportu danışmanlıksunu bağlı bulunduğunuz şehirdeki Bulgaristan Konsolosluğundan yapacak iseniz; dilekçesi (zayevlenie) doldurulduktan sonra yapılmaktadır. Bu belgeyi eksiksiz ve doğru doldurulmalıdır. Aksi halde ret yeme durumunuz vardır. Zayavlenie’yi almak için Bulgaristan Konsolosluğu’nun pasaport randevu sayfasından temin edebilirsiniz. Zayavlenie’yi doldurup online Bulgar pasaportu randevunuzu aldıktan Bulgaristan Konsolosluğuna evraklarınızla birlikte Bulgaristan pasaportu danışmanlıksunda bulunabilirsiniz.

Bulgaristan paspaortu danışmanlıksunu Bulgaristan’dan yapacak iseniz, hazırlanan belgeler çocuğun Bulgar vatandaşı olan ebeveyninin bağlı olduğu belediyeye teslim edilmelidir. İşlemlerin sonucunda çocuğun kimlik numarası (EGN) ve çocuğun doğum kağıdı (Akt za Rajdane) çıkmaktadır.   

Bu pasaport için ödenmesi gereken ücretler vardır. Bunlar vekaletname, tercüme, tasdik ücretleri ve Bulgaristan evlilik tasdik belgesi ücretleri tahsil edilmektedir (Udostoverenie za sklyuçen Grajdanski Brak) tahsil edilmektedir. Ücretler işlem uzunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu ücretler hakkında net bir bilgi yoktur. Her yıl değişmekte olan bu ücretler için danışmanlık yapacağınız yılı baz olarak alabilirsiniz. Vize, pasaport gibi ücretler hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız, Bulgaristan konsolosluğunun resmi internet sayfasını ya da iletişim numarasını arayabilirsiniz. Eğer işlemlerinizin daha hızlı yapılmasını istiyorsanız, firmamız bu bünyede hizmet vermektedir. Bizi arayabilir ve vize, pasaport hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu